Goed nieuws voor de wilde mustangs in Amerika: de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met een wetsvoorstel om 11 miljoen dollar uit te trekken om het aantal wilde paarden met geboortebeperking in bedwang te houden. Dit in plaats van de treurige manier waarop het reguleren van de populatie nu gebeurt; door kuddes te vangen en via de achterdeur naar het slachthuis te brengen.

wilde mustangs
Miljoenen voor reguleren populatie wilde mustangs | Foto: screenshot video Mustang WILD/YouTube

Het Bureau of Land Management (BLM) is de federale organisatie die verantwoordelijk is voor de populaties wilde paarden en ezels én voor de omgeving waar ze lopen. Het westen van Noord-Amerika kampt met een enorm overschot aan beschermde, wilde mustangs en ezels. Dergelijke aantallen schaden het ecosysteem, echter moeten de dieren steeds meer ruimte maken voor het vee dat er ook rondloopt. Twee maanden geleden schreven we hier al over, hoe de overheidsinstantie kunst en vliegwerk uitvoert om van de paarden af te komen. Zo wordt een deel van de dieren gevangen en vindt via een falend adoptiesysteem de dood bij de slacht.
.

‘Geadopteerde’ wilde mustangs VS naar de slacht

.
Het bureau heeft lange tijd dezelfde koers gevaren, ondanks oproepen van adviseurs voor een andere aanpak. Maar met de nieuwe wet zal het tij keren. Het BLM zal de populatie moeten gaan beheersen door middel van geboortecontrole door het toedienen van anticonceptiemiddelen. Hiervoor komt 11 miljoen vrij, voor veilige en omkeerbare opties van geboortecontrole. Daarnaast moet het bureau gaan kijken naar andere opties voor het beheer, zoals de verplaatsing van paarden naar minder bevolkte gebieden.

wilde mustangs
Wilde mustangs | Foto: screenshot video Mustang WILD/YouTube

Historische stap voor wilde mustangs

Volgens Holly Gann Bice, directeur overheidsrelaties van belangenorganisatie American Wild Horse Campaign (AWHC) neemt de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden met dit wetsvoorstel een historische stap in het hervormen van het Wild Horse and Burro Program:

“Hiermee wordt de BLM verplicht alternatieven te zoeken voor het beheer van de paarden in eigen gebied, in plaats van ze te verwijderen van openbare gronden en ze tegen astronomische kosten te houden in paddocks. We zijn erg dankbaar naar vertegenwoordigers (in het Huis van Afgevaardigden, red.) Pocan, Cohen, Titus en anderen die het leiderschap hebben getoond door BLM op een meer duurzaam en economisch pad te plaatsen voor humaan management van onze kuddes.”

Op dit moment besteedt BLM minder dan 1 procent van haar Wild Horse and Burro Program-budget aan vruchtbaarheidscontrole, maar ongeveer 60 miljoen dollar aan belastinggeld aan het brute vangen van de dieren – waarbij regelmatig dieren ernstig gewond raken – en ze vervolgens jarenlang opsluiten in saaie zandpaddocks, of erger. Belangrijk is ook, dat het wetsvoorstel bestaande, cruciale bepalingen zal handhaven, die bedoeld zijn om te voorkomen dat wilde paarden en ezels bij de slacht belanden. Verder roept de commissie op om een taskforce op te richten om het beheer van wilde paarden en ezels aan te pakken.
.

.
Joanna Grossman, programma manager bij dierenwelzijnsorganisatie Animal Welfare Institute (AWI) die zich al jaren inzet voor de wilde paarden, is blij met het wetsvoorstel:

“Geld reserveren voor de toepassing van bewezen middelen om de vruchtbaarheid te beperken is essentieel om de vicieuze cirkel te doorbreken van wilde dieren vangen en ze overbrengen naar kostbare faciliteiten voor de rest van hun leven.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.