Volgens onderzoek is een derde van de wolven in Wisconsin (VS) gestorven door menselijk toedoen in de maanden nadat de overheid aankondigde dat hun bescherming zou eindigen. Stroperij en de jacht in februari waren hierin de grote boosdoeners.

Wolvenpopulatie Wisconsin daalt fors na opheffen bescherming
Wolvenpopulatie Wisconsin daalt fors na opheffen bescherming | Foto: publiek domein

Eerder dit jaar schreven wij over de status van de wolf in de Verenigde Staten. De US Fish en Wildlife Service besloot in oktober om de dieren in 48 staten van de lijst van bedreigde diersoorten te halen. Dat gebeurde in januari, vlak voor het einde van Donald Trump zijn presidentschap. De reden hiervoor was dat biologen stelden dat de wolf was hersteld van de vervolging die de soort bijna uitroeide in het midden van de twintigste eeuw. Volgens veel milieu- en dierenrechtengroepen was dit echter een voorbarig besluit, aangezien de wolf niet was teruggekeerd in het grootste gedeelte van hun oorspronkelijke leefgebied.
.

Grijze wolf verliest beschermde status in VS

.
Nu de bescherming ook daadwerkelijk is opgeheven blijkt uit een recent rapport dat dit inderdaad een catastrofaal gevolg heeft op de wolvenpopulatie. Adrian Treves, professor Milieustudies aan de Universiteit van Wisconsin:

“Het verwijderen van de federale bescherming opent de deur voor tegenstanders om grote hoeveelheden te doden in korte periodes, legaal en illegaal.”

Dit was de eerste staat waarin de jacht weer werd geopend. Het Department of Natural Resources (DNR) werd hiertoe gedwongen nadat pro-jacht organisaties een rechtszaak wonnen. Deze jacht moest uiteindelijk voortijdig gestopt worden toen er 218 wolven waren gedood in plaats van het toegestane limiet van 119 dieren.
.

Ruim 200 wolven gedood tijdens jachtseizoen in Wisconsin

.
Inmiddels is het totale aantal wolven in de staat van 1.034 in de lente van 2020 nu gedaald naar tussen de 695 en 751 wolven. Treves stelt dat je kunt merken dat het gaat om stroperij, omdat veel van de radio halsbanden van de wolven van de radar verdwijnen ver voordat de batterij leeg raakt. Naar zijn idee interpreteren mensen die vijandig zijn tegenover wolven het opheffen van de bescherming als een teken dat het geaccepteerd is om hen te doden. Het DNR is van plan om in de herfst weer een jacht te organiseren ‘door middel van een transparant en wetenschappelijk proces’. Ook in andere staten worden jachtpartijen overwogen.

Zonder gegevens over hoeveel jongen er deze zomer bij zijn gekomen kan er niet gegarandeerd worden dat dit de aantallen niet verder zal drukken. Milieu- en dierenrechtengroepen proberen de Biden-regering te overtuigen de bescherming van de wolf terug te draaien.

Bronnen:

Wolven wenselijk gedrag aanleren is efficiënter dan een hek bouwen

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap