Ondanks breed gedragen protest vanuit de bevolking, heeft de Amerikaanse Fish and Wildlife Service besloten de grijze wolf zijn beschermde status af te nemen. Natuurbeschermers vrezen dat de soort, die nog nauwelijks begonnen is aan een comeback in het land, het slachtoffer zal worden van slecht onderbouwd beleid. 

Grijze wolf verliest beschermde status
Foto: publiek domein

Grijze wolf verliest beschermde status

Eind oktober heeft het agentschap dat in de Verenigde Staten verantwoordelijk is voor vis- en wildbeheer, de Fish and Wildlife Service, een regel opgesteld die grijze wolven in de 48 staten van Amerika uit hun beschermde status ontheft. Slechts een kleine populatie Mexicaanse wolven, die leeft in Arizona en New Mexico, vormt een uitzondering op de regel. 

Met een geschatte 5500 dieren, die verspreid over de verschillende staten leven, is de populatie grijze wolven nog maar een fractie van wat het ooit geweest is. Maar ondanks dat de grijze wolf nog steeds is uitgestorven in het grootste deel van zijn oorspronkelijke Amerikaanse leefgebied, werd toch tot invoering van de regel besloten. 

Massaal protest haalt niets uit

1,8 Miljoen Amerikanen spraken zich in juli 2019 al uit tegen het plan van de regering Trump om de grijze wolf zijn beschermde status te ontnemen. Nooit eerder reageerden er zo veel mensen op een federaal besluit dat betrekking had op een bedreigde diersoort. Zelfs collega wetenschappers schoten het voorstel van de Fish and Wildlife Service af; het zou meerdere fouten bevatten en voorbarige conclusies trekken, zonder wetenschappelijke fundering. 

“Wolven zijn te veel in gevaar gebracht en van groot belang voor de ecologie, om wreed gestroopt te worden voor de sport,” aldus Collette Adkins van het Centrum voor Biologische Diversiteit. Ze vreest dat de versoepeling van de wetgeving zuiver en alleen bedoeld is om mensen die er belang bij hebben om wolven te doden, zoals jagers en de vee-industrie, tegemoet te komen.” 

Ook Kristen Boyles van Earthjustice, een non-profitorganisatie die zich sterk maakt voor goede milieuwetgeving, maakt zich zorgen. De versoepeling komt er volgens haar niet omdat, zoals je hoopt ooit te kunnen zeggen, de beschermingsmissie is geslaagd.

“Wolven krijgen nog maar net een teen aan de grond […] en hebben federale bescherming nodig om meer habitat te kunnen ontdekken.”

Earthjustice is voornemens de zaak voor de rechter te dagen omdat, zo zegt Boyles:

“Dit besluit is wat er gebeurt wanneer onzorgvuldige wetenschap als drijfveer dient voor slechte beleidvoering.”

De wolf is opnieuw vogelvrij verklaard en daarmee is de soort danig in gevaar.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks