Jonge wolven doden geen schapen als ze dat niet van hun ouders hebben geleerd. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat op 16 juni 2021 is gepubliceerd in het internationale tijdschrift ‘Animals’. Het onderzoek, uitgevoerd door onder andere dr. Diederik van Liere, richt zich op de vraag waarom sommige migrerende wolven wel en andere juist geen schapen doden.

wolven

Wolven wenselijk gedrag aanleren is efficiënter dan een hek bouwen | Foto: publiek domein

In Nederland laat een substantieel deel van de geïdentificeerde migrerende wolven schapen met rust. Uit het onderzoek blijkt dat het gedrag van de jonge wolf voorspelbaar is, op basis van het gedrag van het ouderpaar. Als het ouderpaar geen schapen doodt, dan zal de jonge migrerende wolf dat ook niet doen. Het omgekeerde geldt ook: als de ouders schapen doden, dan doodt de nieuwe rondtrekkende generatie waarschijnlijk ook schapen. Onderzoeker Diederik van Liere:

“Een belangrijke oplossing voor het probleem dat een wolf een schaap kan doden, ligt dan ook in het al van jongs af aan vermijden dat een positieve ervaring opgedaan wordt met een schaap.”

Animatie House of Animals

In een nieuwe animatie laten House of Animals en het Institute for Coexistence with Wildlife zien hoe je wolven kunt afleren schapen te doden:
.

.
Aanleiding voor de animatie is de toenemende onrust bij schapenhouders over de komst van de wolf. Nieuwe methodes om wolven af te leren schapen te doden blijken hard nodig: schapenboeren proberen zelfs al met een 150 km lang hek wolven buiten de provincie te houden.

In de animatie is te zien dat de wolf een vervelende ervaring krijgt bij elke stap in de jacht op een schaap. Hierdoor leert hij af een schaap als prooi te zien. De animatie laat zien hoe een alarmsysteem kan afgaan als een wolf een kudde schapen benadert, hoe een kraag om de nek van een schaap de wolf die toebijt een pijnlijke schok in de mond geeft en hoe een wolf misselijk gemaakt kan worden bij het eten van schapenvlees. De animatie is gebaseerd op gedragsbiologisch wolvenonderzoek. Karen Soeters van House of Animals:

“In Nederland is de discussie over de komst van de wolf veel te gepolariseerd. We moeten constateren dat de wolf hier is en niet meer weggaat. Het is dus verstandig om manieren te vinden om goed met elkaar om te gaan. Het aanleren van gedrag is zo’n manier. Het plaatsen van een hek is zinloze symboolpolitiek.”

Bron: