Jagers hebben vorige week 216 wolven gedood in Wisconsin (VS), direct na de start van het jachtseizoen. Dat is bijna twee keer zoveel als het door de autoriteiten toegestane quotum van 119. Dierenliefhebbers en natuurbeschermers zijn geschokt over deze buitensporige slachtpartij.

Ruim 200 wolven gedood tijdens jachtseizoen in Wisconsin
Ruim 200 wolven gedood tijdens jachtseizoen in Wisconsin | Foto: publiek domein

Binnen 60 uur werden al deze wolven gedood. Dit werd voornamelijk gedaan door middel van jachthonden. Bij overmaat van ramp gebeurde dit ook nog eens tijdens het voortplantingsseizoen, waardoor zwangere wolven werden omgebracht. Het ministerie van milieuzaken van Wisconsin zag zich genoodzaakt het jachtseizoen voortijdig te beëindigen. Normaal gesproken duurt dit een week, maar na drie dagen werd er een eind aan gemaakt. Volgens woordvoerders is het ministerie verrast door de hoeveelheid gedode wolven, maar nu blijkt dat er 1.547 vergunningen werden uitgegeven; twee keer zoveel als gebruikelijk is tijdens het jachtseizoen.
.

Trump-regering haalt wolven van lijst met beschermde diersoorten

.
Een paar jaar terug schreven wij over de status van de wolf onder de Endangered Species Act. De wolven in de Verenigde Staten werden hier lange tijd door beschermd, maar zij werden van deze lijst gehaald tijdens de Trump-regering. Experts waarschuwden hiertegen, maar men vond het tevreden houden van de trofeejagers belangrijker. Tegen beter weten in werd de wolf door de U.S. Fish and Wildlife Service ‘biologisch hersteld’ verklaard. Ook nu houden de autoriteiten in Wisconsin vol dat de wolf een ‘veerkrachtige soort’ is en dat zij de aantallen goed onder controle hebben. Toch werd het quotum nooit eerder zo fors overschreden. Directeur Megan Nicholson van de Humane Society in Wisconsin zei hierover:

“Dit is een diep trieste en beschamende week voor Wisconsin.”

Ruim 200 wolven gedood tijdens jachtseizoen in Wisconsin
Foto: publiek domein

Toen Biden werd verkozen tot president beloofde hij het beleid van zijn voorganger op het gebied van natuurbehoud flink onder de loep te nemen. ‘Deze grote eerste acties laten zien dat president Biden serieus is over het tegengaan van de klimaat- en het uitsterven van soorten’, aldus Kierán Suckling, directeur van het Center of Biological Diversity. Het totaal geëscaleerde jachtseizoen in Wisconsin toont echter aan dat er nog onvoldoende daden bij deze woorden zijn gevoegd. De nieuwe Amerikaanse regering zal de wolf hopelijk snel via federale wetgeving opnieuw op de lijst van bedreigde diersoorten plaatsen.

Ruim 200 wolven gedood tijdens jachtseizoen in Wisconsin
Het is cruciaal dat de bescherming van de wolf wordt hersteld | Foto: publiek domein

Het is cruciaal dat de oude bescherming van de wolf onder de Endangered Species Act wordt hersteld. In het verleden heeft dit de soort al tweemaal gered, dus hopelijk gebeurt dat nu weer, voordat het te laat is.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap