De Trump-regering is van plan wolven te schrappen van de lijst met beschermde diersoorten in de Verenigde Staten. Hierdoor loopt deze toch al kwetsbare diersoort een grotere kans het slachtoffer te worden van onder andere de trofeejacht.

lijst met beschermde diersoorten
De grijze wolf wordt beschermd onder de ESA | foto: pixabay

In een email statement van Gavin Shire, het hoofd Publieke Zaken van de U.S. Fish and Wildlife Service’s, is de organisatie bezig met het herzien van de status van de grijze wolf onder de Endangered Species Act en verwacht voor het einde van het jaar een voorstel te publiceren om de wolf te schrappen van de lijst.
Collette Adkins, een bioloog uit Minneapolis en advocaat bij het Center for Biological Diversity:

“Het is zeer verontrustend om te zien dat de Trump-regering wolven voortijdig van de lijst met bedreigde diersoorten probeert af ​​te schoppen. De rechtbanken hebben de Dienst keer op keer verteld dat wolven verder herstel nodig hebben voordat hun bescherming kan worden opgeheven. Maar het bureau is vast gericht op het tevreden houden van mensen die deze verbazingwekkende dieren willen doden.”

De laatste keer dat de Fish and Wildlife Service de bescherming van de grijze wolf ophefte was in 2011. Honderden werden vervolgens gedood door trofeejagers en vallen in Minnesota, Wisconsin en Michigan.

In 2013 wilde de Dienst de bescherming van de grijze wolf in de rest van het land, waaronder de staten Californië, Oregon en Washington, waar kleine populaties zich nog steeds herstellen, opheffen. In 2014 draaide een federale rechter de beslissing van de Dienst terug. In hoger beroep bleef de beslissing van de rechtbank staan, omdat de Fish and Wildlife Service de impact van het verwijderen van de grijze wolf van de lijst met beschermde diersoorten in het Great Lakes gebied op het herstel van wolven in andere gebieden, zoals new England en de Dakota’s, onwetmatig had genegeerd.

In een verklaring van de Dienst wordt uitgelegd dat het herstel van wolvenbescherming door de rechtbank in het gebied van de Great Lakes “de Dienst belette om op dat moment door te gaan met het volledige verwijderingsvoorstel.”

Wanneer de Fish and Wildlife Service de grijze wolf daadwerkelijk verwijdert van de lijst met beschermde diersoorten, is er een grote kans dat trofeejagers de diersoort geheel zullen uitroeien.

Bron: World Animal News ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor