High-end handtassendesigner Nancy Gonzalez moet een gevangenisstraf van 18 maanden uitzitten, vanwege het smokkelen van handtassen van krokodillen- en slangenleer van Colombia naar de Verenigde Staten. Haar producten zijn wereldwijd bekend. Beroemdheden, onder wie de cast van Sex and the City, zijn gespot met het dragen van haar luxueuze handtassen.

Nancy Gonzalez gaat de cel in wegens krokodillenleren handtassen
Nancy Gonzalez gaat de cel in wegens krokodillenleren handtassen | Foto: sscreenshot WION/YouTube

Maandag 22 april 2024 werd de 71-jarige Nancy Gonzalez in Miami in hechtenis genomen om haar straf van 18 maanden te beginnen. Eerder pleitte zij zich al schuldig in verband met de smokkel van illegale goederen. Het ging hierbij om handtassen gemaakt van beschermde diersoorten; van pythons en verschillende kaaimansoorten. Deze producten zijn ten strengste verboden in de VS.

Handtassen als droom

Gonzalez probeerde haar daad te verdedigen door een slachtofferrol aan te nemen. De schuld zou liggen bij haar verantwoordelijkheid als moeder om haar gezin te onderhouden. Ook haar advocaat stelde dat zij slechts aan haar kinderen en anderen wilde laten zien dat het mogelijk is voor een vrouw uit een minderheidsgroep haar dromen na te leven.
.

.
Gonzalez verontschuldige zich in de rechtbank voor het ´beledigen van de VS´ door het binnensmokkelen van producten gemaakt van CITES-soorten. Maar ze voegde er nogmaals aan toe dat ze vanwege de hoge werkdruk verkeerde keuzes zou hebben gemaakt. Er was dan ook absoluut geen sprake van enige verantwoordelijkheid voor, of besef van, de afschuwelijk dierenmishandeling die achter deze miljoenenindustrie schuilt. Openbaar aanklager Markenzy Lapointe namens de procureur in het zuidelijk district van Florida:

“De Verenigde Staten hebben, in samenwerking met de internationale gemeenschap, een systeem opgezet voor toezicht op de handel in beschermde diersoorten. Dat systeem is afhankelijk van vergunningen en toezicht door verschillende instanties en vereist een strikte naleving door iedereen die zich met dergelijke handel bezighoudt. De druk van het bedrijfsleven, productiedeadlines of andere economische factoren zijn voor niemand een rechtvaardiging om willens en wetens het systeem aan hun laars te lappen en te proberen hun eigen uitzonderingen op de wetgeving inzake de handel in wilde dieren en planten te schrijven.”

Tassenontwerpster Gonzalez blijkt al jarenlang producten van krokodillen- en slangenleer de VS in te smokkelen. Dit deed zij met behulp van koeriers, onder wie familieleden, vrienden en kennissen. De exclusieve handtassen kwamen uiteindelijk via deze weg in de showroom van het bedrijf Gzuniga Ltd. in Manhattan terecht. Aan zo´n handtas hing een prijskaartje van ongeveer 2.000 Amerikaanse dollars. Naar aanleiding van het smokkelschandaal is het merk opgedragen alle goederen in te leveren.

smokkel
Celebrity-designer in de cel vanwege smokkel van krokodillenleren handtassen | Foto: publiek domein

Adjunct-directeur Edward Grace van het Office of Law Enforcement van de Amerikaanse Fish and Wildlife Service (USFWS):

“De Gonzalez-zaak onderstreept het belang van een robuuste samenwerking met federale en internationale partners om illegale handelsnetwerken in wilde dieren te ontwrichten. Dit onderzoek bracht een meerjarig plan aan het licht waarbij betaalde koeriers niet-aangegeven handtassen gemaakt van door CITES beschermde reptielenhuiden naar de VS smokkelden om voor duizenden dollars te worden verkocht.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools