De Zwitserse overheid heeft besloten de import van zeehondenproducten te verbieden. Vanaf 1 april mogen zo goed als alle producten die zijn verkregen via de zeehondenjacht niet meer naar Zwitserland geïmporteerd worden. Daarmee neemt het land dezelfde soort regels aan die in de Europese Unie gelden.

zeehondenproducten
Foto: Amy Duinslaeger

Onder het importverbod vallen producten als vlees, olie, blubber, organen, maar ook bont en vellen en artikelen die daarmee zijn vervaardigd.

Een motie die oproept tot een verbod op de import van zeehondenproducten werd al in 2011 ingediend door parlementslid Oskar Freysinger van de Zwitserse Volkspartij. Destijds werd het verbod door parlement goedgekeurd, maar de Senaat stemde tegen de motie.

Zwitserland voegt zich met dit importverbod bij de EU, de Russische Federatie, Kazachstan, Belarus, Taiwan, Mexico en de Verenigde Staten, landen die ook een verbod op de import en handel in producten gegenereerd door de jaarlijkse Canadese zeehondenjacht kennen. Uitzonderingen binnen het verbod zijn voorwerpen die zijn verkregen door de jacht door inheemse volkeren. Reizigers kunnen ook nog steeds zeehondenproducten voor eigen gebruik invoeren. Verder is er de import van zeehondenproducten voor tentoonstellingen of onderzoeksdoeleinden. De Zwitserse overheid laat weten dat de import van zeehondenproducten in het land al minimaal zijn, dus dat er niet een merkbaar verschil zal zijn in de praktijk.

Ieder jaar worden zo’n 400.000 zadelrobben, waaronder pups van 3 weken tot 3 maanden oud, bruut afgeslacht tijdens de jaarlijkse zeehondenjacht. Volgens IFAW wordt zo’n 92 procent van het vlees, verkregen via deze “jacht”, weggegooid. Aan het einde van deze maand begint de jaarlijkse zeehondenjacht in Canada weer. Naar schatting worden er per jaar wereldwijd 900.000 zeehonden gedood door mensen.

Bron ©AnimalsToday