Wanneer je mensen vraagt waar ze aan denken bij de piranha, dan hoor je al gauw: scherpe tanden, kannibalen, koeien etende vissen. Maar wat weten we eigenlijk over dit diertje, behalve zijn scherpe tanden? Wij zochten zeven bijzondere feitjes voor je op!

Roodbuikpiranha
De roodbuikpiranha komt voor in Zuid-Amerika | Foto: Pixabay

Wereldwijd heeft de piranha een niet al te beste reputatie. Kijk bijvoorbeeld maar naar de film Piranha uit 1978, waarin piranha’s argeloze vakantiegangers verslinden in een meer. Of naar de 3D versie van Piranha die in 2010 uitkwam. Maar zijn piranha’s eigenlijk wel net zo slecht als hun reputatie? Of zit er achter die rij scherpe tanden toch wel een heel interessant diertje? Lees hieronder de zeven feiten over piranha’s, die jij vast nog niet wist!

 1. Roosevelt heeft bijgedragen aan hun slechte reputatie
  Toen Theodore Roosevelt naar Zuid-Amerika reisde in 1913, kwam hij in aanraking met vele nieuwe diersoorten, waaronder de piranha. In zijn wereldberoemde en veelgelezen boek Through the Brazilian Wilderness schreef hij uitvoerig over zijn ontmoeting met het dier. Velen zijn bekend met zijn verhaal over een school piranha’s die een koe tot zijn botten verslonden. Mede dankzij dit verhaal kreeg de piranha zijn slechte naam. Wat velen echter niet weten is dat dit niet het hele verhaal is. Volgens andere bronnen wilden lokale vissers Roosevelt een bijzondere ervaring geven. Daarom hadden zij een school piranha’s gevangen en ze uitgehongerd, door ze dagen geen eten te geven. vervolgens gooiden ze een koe in het water tussen de gestreste en uitgehongerde vissen. Natuurlijk bedachten die zich geen moment en lieten niks over van deze aangeboden maal.
 2. Niet alle piranha’s zijn vleeseters
  Er is lange tijd onduidelijk geweest welke soorten er wel en niet tot de piranha behoren. Huidige data geeft aan dat er tussen de 40 en 60 verschillende soorten piranha’s leven. Niet al deze soorten eten vlees. Sommigen zijn alleseters en eten vaker zaden dan vlees, terwijl anderen helemaal vegetarisch zijn. Andere soorten eet garnalen, schaaldieren, wormen en andere vissen. Van alle soorten piranha’s, wordt de roodbuikpiranha beschouwd als meest gevaarlijk en agressief. Aanvallen op grotere dieren en mensen zijn volgens wetenschappers echter schaars en gebeuren enkel wanneer de dieren uitgehongerd zijn of wanneer er ander voedsel vlakbij is en het dier zich per ongeluk vergist.
 3. Leven in scholen
  Lange tijd werd gedacht dat piranha’s in scholen zwemmen om samen een prooi aan te vallen en te verslinden. Wat echter blijkt is dat de dieren in scholen zwemmen vanwege de bescherming. De piranha heeft namelijk vele vijanden, zoals krokodillen, vogels, rivierdolfijnen en andere grotere vissen. Door in een school te zwemmen, zijn de vissen een minder makkelijke prooi.
 4. Miljoen jaren oud
  Alle piranhasoorten leven in Zuid-Amerika in rivieren en meren. Fossielen laten zien dat de voorgangers van de piranha zich zelfs al 25 miljoen geleden in de rivieren van Zuid-Amerika bevonden. Een onderzoek heeft aangetoond dat de piranha die wij kennen nu bijna 2 miljoen jaar leeft.
 5. Uitgezette huisdieren
  Regelmatig duiken er verhalen op van piranha’s die zijn gespot in rivieren en meertjes rond de wereld. Zo werd er in 2004 een piranha gevonden in de Thames in Londen. Gelukkig voor onze gemoederen zijn de populaties piranha’s zich niet aan het uitspreiden naar andere continenten. Helaas zijn dit dieren die zijn uitgezet door eigenaren, omdat het dier bijvoorbeeld te groot was geworden of teveel werk. In sommige landen en staten is het namelijk legaal om bepaalde soorten piranha’s te houden als huisdier.
 6. Een sterke beet
  Hoewel de beet van de piranha niet zo ontzettend krachtig is als alle wilde verhalen, heeft de piranha een sterke beet. Zo ontdekten onderzoekers dat de zwarte piranha, de grootste piranha van alle soorten, een bijtkracht van bijna 33 kilo. Dat is drie keer hun eigen gewicht!
 7. Piranha’s blaffen in nood
  Zijn de piranha’s in nood of willen ze aan soortgenoten en andere vissen aangeven dat ze uit de weg moeten? Dan maken ze een bijzonder geluid, namelijk een soort blaf. Al meerdere keren zijn zulke geluiden opgenomen, wanneer piranha’s bijvoorbeeld per ongeluk werden opgevist door vissers.

Bron © Animals Today Nadine van Wissen