De Zwitserse bevolking stapt binnenkort naar de stembus om te stemmen voor een verbod op de vee-industrie. Dit is het gevolg van een landelijke petitie die meer dan 100.000 keer werd ondertekend.

verbod op vee-industrie
De Zwitserse bevolking krijgt een referendum over een mogelijk verbod op de intensieve veehouderij |Compassion in World Farming Flickr via Compfight cc

Drempel ruimschoots behaald

Het initiatief “No Factory Farming in Switserland” is gelanceerd in juni 2018 door Sentience Politics en wordt ondersteund door een alliantie van 15 organisaties, waaronder dierenrechtengroepen, milieuorganisaties en de Groene Partij. Het beoogt een einde te maken aan de intensieve veehouderij door artikel 80a van Zwitserse federale grondwet te wijzigen. Deze wijzigingen betreffen onder andere het opstellen van diervriendelijke criteria voor huisvesting, verzorging en vervoer van vee, toegang tot buitenruimte, slachting en maximale groepsgrootte per stal.

De campagnevoerders hadden 18 maanden om 100.000 handtekeningen te verzamelen. Nu dat ruimschoots voor de deadline van 12 december 2019 is gelukt, moet de Zwitserse regering binnenkort een landelijk referendum over de kwestie organiseren.

Silvano Lieger, co-directeur van Sentience Politics, vertelde LIVEKINDLY:

“Het feit dat we dit initiatief zo snel konden indienen, toont aan hoeveel mensen in Zwitserland om dieren geven. Grootschalige veeteelt is onaanvaardbaar – en we moeten de kracht van directe democratie gebruiken om het ook illegaal te maken.”

Naast het verbod op intensieve veehouderij zal het Zwitserse publiek ook stemmen over de vraag of dierproeven voor in het land verkochte producten moeten worden verboden.

Slecht dierenwelzijn en grote klimaatimpact

Voorstanders van het verbod op de vee-industrie wijzen erop dat deze vorm van veehouderij verband houdt met een slecht dierenwelzijn en klimaatverandering, waterschaarste en honger. Meret Schneider, co-directeur van de denktank voor dierenrechten Sentience Politics geeft in een verklaring aan:

“De helft van alle biggen die in Zwitserland zijn grootgebracht, worden geslacht zonder ooit de buitenlucht te zien. Meer dan 80 procent van de kippen die in Zwitserland worden gehouden, komt nooit buiten en bereikt al slachtgewicht wanneer ze slechts 30 dagen oud zijn.”

Ook de impact op klimaatverandering is voor veel voorstanders van het initiatief een belangrijke drijfveer. Met name vlees en zuivel dragen bij aan de opwarming van aarde door de grote uitstoot van CO2, methaan en lachgas.

Strengere dierenwelzijnseisen

Als het initiatief wordt aangenomen, is het de volgende in een reeks diervriendelijke maatregelen die de Zwitserse regering de laatste jaren heeft doorgevoerd. Eerder werden al het levend koken van kreeften en het gebruiken van levende schaaldieren verboden.

Zwitserland verbiedt het levend koken van kreeften

Ook is het land hard bezig de illegale hondenfok uit te roeien. En ook voor mensen met huisdieren heeft het land de wetten aangescherpt: wie een cavia wil, moet er minstens twee nemen, want anders worden ze ongelukkig.

Door de grote maatschappelijke betrokkenheid van de Zwitsers staat het land aan kop wat betreft dierenwelzijnseisen voor de veehouderij. Zo kan 70% van de varkens naar buiten en is het al jaren verboden om biggen onverdoofd te castreren of hun staarten te couperen.

Minder vlees

Deze betrokkenheid komt ook tot uiting in het consumptiegedrag van de Zwitser: onlangs werd bekend dat 2,6 miljoen Zwitsers – of 31 procent van de bevolking – hun vleesconsumptie hebben verminderd of tot nul hebben gereduceerd. Onderzoek toont aan dat 17 % van de Zwitsers flexitariër is, 11% vegetariër en 3% veganist.

Stemming

De Zwitserse regering heeft nog geen datum vastgesteld voor de landelijke stemming. Voordat dit plaatsvindt, moet het parlement zich eerst over het initiatief buigen.

Bronnen

LIVEKINDLY

Swissinfo.ch

©Animals Today Liesbeth Riekwel