Naya, de eerste wolvin die sinds 100 jaar in België leefde, is waarschijnlijk al voor de zomer gedood door professionele jagers. Ook haar welpen leven niet meer. Dit bevestigde de Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos op 30 september in een persbericht. Wolf August is nu nog de enige wolf in België, maar de vraag is of hij wel ontkomt aan de vele stropers die zijn leefgebied onveilig maken.

wolvin Naya
Wolvin Naya en welpen al voor de zomer gedood | Foto: Pixabay

Naya was sinds mei, nadat ze haar welpen ter wereld had gebracht, al niet meer op camerabeelden verschenen. Volgens boswachters wees ook het gedrag van Naya’s partner August erop dat ze niet meer in leven was. Na onderzoek komt de Cel Natuurinspectie van Natuur en Bos tot dezelfde conclusie.

In het persbericht zegt Natuur en Bos:

“We gaan er vanuit dat de wolvin kwaadwillig werd omgebracht. De wolven bevonden zich in ontoegankelijk gebied waar niemand zich in principe mocht bevinden. De actie was dus goed voorbereid door professionelen. Het valt aan te nemen dat, als de wolvin werd omgebracht, de plegers van dat milieumisdrijf opzettelijk het nestelgebied van de wolvin zijn binnengedrongen om daar gericht en opzettelijk de wolvin met haar welpen in het nest te gaan zoeken en ze daar te doden.”

Geen verrassing

Voor Jan Loos van Welkom Wolf komt het nieuws niet als een verrassing. In een interview met TV Limburg gaf hij al aan dat hij meerdere e-mails, voicemaiberichten en zelfs rouwkaarten kreeg van jagers die dreigden Naya te doden. Ook kreeg hij anonieme tips uit het jagersmilieu dat Naya gedood zou zijn door jagers.

Niet ziek of vergiftigd

De suggestie dat Naya en haar welpen ziek geworden zijn, wijst Ulenaers, boswachter in het gebied van de hand:

“Als Naya ziek was, dan zou August dat ook geworden zijn. En dat is niet het geval. Dus ziekte kunnen we uitsluiten. In de uitwerpselen werden ook geen sporen van gif gevonden.”

Ernstige jachtmisstanden

In het gebied wordt volop legaal gejaagd op reeën en everzwijnen, maar er zijn ook veel stropers actief. Naar aanleiding van de verdwijning van Naya kamde Natuur en Bos in de zomer de omgeving uit. Daarbij werden ook drones ingezet. Tijdens het onderzoek werden op verschillende momenten stropers op heterdaad betrapt terwijl zij ernstige jachtmisstanden begingen. De politie nam hun jachtvergunningen af en maakte proces-verbaal op.

Maar helaas ontbrak van Naya en haar welpen ieder spoor. Omdat er zoveel misstanden in het gebied plaatsvinden, ligt het voor de hand dat Naya en haar kroost door stropers zijn doodgeschoten. Loos:

“De wolf passeert elke avond door het vizier van een paar jagers. Ik zeg niet dat elke jager die wolf wil schieten, maar helaas slaagt de jachtsector er niet in om haar rangen uit te zuiveren en zitten er nog altijd mensen tussen die wel op die wolf willen schieten en dat is dan ook gebeurd.”

Laatste beelden van een drachtige Naya en haar metgezel August (10 mei 2019):

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bedroefd

Dierenliefhebbers zijn verslagen door de wrede moord op de wolven. Zo ook boswachter Eddy Ulenaers, die Naya al vanaf het begin volgt.  Ulenaers:

“Het was het eerste wolvenkoppel van Vlaanderen, en ik had toch wel gehoopt dat ze de kans zouden krijgen om die welpen groot te krijgen. Op 10 mei hebben we haar voor het laatst op camerabeelden gezien en eind mei ging August zich ook anders gedragen. Hij voerde geen prooien meer aan. En toen hebben we extra onderzoek uitgevoerd.”

Ook het WWF België is aangedaan

WWF België laat weten op haar website:

“WWF is geschokt om het nieuws te vernemen van de dood van wolvin Naya en haar welpen. Alle aanwijzingen die de Cel Natuurinspectie van Natuur en Bos verzamelde, wijzen in de richting van een georganiseerde actie om Naya en haar welpen om te brengen. Dat is niet meer of minder dan een blamage voor ons land, waar het knokken blijft voor de natuur, ondanks het geleverde werk van de afgelopen decennia. Ter herinnering voor al wie daaraan mocht twijfelen: de wolf is een beschermde diersoort volgens de Europese Habitatrichtlijn.”

Om degene die Naya heeft gedood te vinden, looft Animal Rights een beloning uit voor de tip die naar de dader(s) leidt:

Toekomst

In Vlaanderen is het doden van een wolf een ernstig misdrijf. Natuur en Bos zet het onderzoek voort en is overtuigd dat ze de daders zullen vinden.

Wolf August is pas nog gezien op camerabeelden en maakt het goed. Hij maakt geen aanstalten om te vertrekken en volgens experts is de kans groot dat hij een nieuw wijfje vindt. Maar dan moeten jagers wel uit zijn buurt blijven. Volgens Natuur en Bos moeten veehouders in de regio preventieve maatregelen nemen, zoals het bouwen van een omheining. Ook moet er meer draagvlak gecreëerd worden om samenleven tussen mens en wolf mogelijk te maken.

Bronnen

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel