Een nieuw vaccin tegen blauwtong is versneld goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Er komen in korte tijd een miljoen doses beschikbaar, om schapen in te enten tegen de ziekte, die inmiddels vele tienduizenden dieren het leven kostte. De versnelde vaccinatie van schapen tegen blauwtong is door schapenhouders en dierenartsen  met gejuich ontvangen.

Versnelde vaccinatie schapen tegen blauwtong
Versnelde vaccinatie schapen tegen blauwtong | Foto (illustratief): publiek domein

Blauwtong is een niet besmettelijke ziekte tussen schapen onderling, noch van schaap op mens. Het virus wordt verspreid door knutten, kleine mugjes die een schaap of andere herkauwer steken. Sinds september 2023 stierven ruim 50.000 schapen door blauwtong. Ook geiten, runderen, hert- en kameelachtigen (dromedarissen, lama’s en alpaca’s) zijn er gevoelig voor.
.

‘Het blauwtongvirus maakt in 2024 nog veel meer slachtoffers’

Versnelde vaccinatie

Omdat schapenhouders machteloos waren bestond de vrees dat de uitbraak van blauwtong in Nederland dit jaar nog heftiger zou zijn. Het versneld goedgekeurde vaccin zou aanvankelijk pas in juli op de markt komen, maar dat is dus vervroegd. Volgens dierenartsen is het hierdoor mogelijk om de uitbraak dit jaar in te dammen, wat leidt tot opgewekte reacties. Zoals die van dierenarts Bernd Hietberg uit Beilen tegen EenVandaag:

“Om dit te vieren ga ik taart kopen, niet alleen voor mezelf, maar ook vooral voor de dieren. Ik ben zo opgelucht. Juli zou veel te laat zijn geweest.  Ik was al bezig om te kijken of ik vaccins uit het buitenland zou kunnen halen. Want zo’n uitbraak als vorig jaar wil ik niet meer meemaken. Daar ben ik geen dierenarts voor geworden. De schapen hebben zo ontzettend veel pijn gehad.”

Omdat de inentingen tegen blauwtong zo snel mogelijk moeten plaatsvinden is er wel een logistiek probleem. Er zijn onvoldoende dierenartsen beschikbaar om alle vaccinaties te kunnen doen. Er is zelfs een oproep richting gepensioneerde dierenartsen om te komen helpen.

Bronnen:

Q-koorts in Brakel ondanks vaccinatieplicht

©AnimalsToday.nl BVR