Texas ligt op een van de belangrijke migratieroutes voor Amerikaanse vogels. Bijna 2 miljard trekvogels, 1 op de 3 in de VS, zullen deze staat passeren tijdens hun lente- en najaarstrek. Dat gaat vaak niet goed, maar een simpel lichtknopje kan vele vogellevens redden.

Een lichtknopje redt vele vogellevens in de VS
Trekvogels oriënteren zich onder meer op zon, maan en sterren | Foto: publiek domein

Aangezien de meeste vogels ’s nachts migreren bij het licht van de sterren en de maan , kan de verlichting  van een stad in de verte ze aantrekken. De glimmende skylines van grote Texaanse steden als Houston of Fort Worth kunnen de vogels desoriënteren, soms met de dood als gevolg.

Lichtvervuiling

Als de vogels extreem gedesoriënteerd raken, komt het vaker voor dat ze frontaal tegen gebouwen botsen waarvan het glas het licht van de stad weerkaatst. Maar hier heeft de Audubon Society, een Amerikaanse vereniging die zich inzet voor natuurbescherming, iets op gevonden: licht uit!

Een lichtknopje redt vele vogellevens in de VS
Sundance Square in Fort Worth, Texas in de winter | Foto (2008): Towerguy via Wikipedia CC0

Lights Out! – zet het lichtknopje om

Om meer dan 400 verschillende vogelsoorten te beschermen, voeren de Houston afdeling van de Audubon Society en hun partners al twee jaar de ‘Lights Out!’ campagne uit. Het is hun gelukt om tientallen gebouwbeheerders over te halen om niet-essentiële buitenverlichting uit te doen. Anna Vallery, Conservation Specialist bij Houston Audubon

“We zien dat gemeenschappen in de hele staat zich bij deze inspanning aansluiten.”

En die ene druk op de lichtknop zorgt voor opmerkelijke resultaten. Onderzoekers die de effecten van deze campagnes Lights Out-campagnes bestudeerden, ontdekten dat het verminderen van de reflecties van buitenverlichting op hoge gebouwen 60 procent van alle sterfgevallen door vogelaanvaringen kon voorkomen. Dat zijn heel veel vogellevens.

Een lichtknopje redt vogellevens in VS
Steden in de VS doen het licht uit voor trekvogels | Foto (Philadelphia): publiek domein

De lentemigratie duurt ongeveer 70 dagen, van begin maart tot midden juni, met een iets langere periode tijdens de herfstmigratie, van midden augustus tot eind november.
.

.
Bronnen:

Padel kost jaarlijks duizenden Spaanse vogels het leven

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk