In een afgelegen tempel in centraal India woont Suraj – wat in het Hindi zon betekent – een olifant die zijn hele leven lang vastgebonden staat en nooit het daglicht te zien krijgt. Suraj staat aan vier poten met ijzeren kettingen vastgebonden en mag zijn kale, donkere cel nooit verlaten. De kettingen laten diepe wonden achter in de poten van de droevige olifant.

Suraj
Suraj | Foto: Wildlife SOS

Suraj mist een oor. Dat is ooit afgerukt. Maar niemand schijnt te weten – of er iets om te geven – hoe dat is gekomen. Suvidha Bhatnagar van de dierenreddingsorganisatie Wildlife SOS verklaart:

“We vermoeden dat het is gebeurd toen hij als baby gevangen werd genomen en van zijn moeder en zijn kudde werd gescheiden.”

Wildlife SOS is bezig een reddingsactie voor Suraj te plannen. Zijn precieze locatie kan de organisatie niet bekend maken, want dat zou de reddingsactie in gevaar kunnen brengen. Bhatnagar:

“We willen hem zeker uit zijn narigheid redden.”

Suraj
Gewond door de kettingen | Foto: Wildlife SOS

Niet de enige
Helaas is Suraj niet de enige met zo’n miserabel leven. Eerder schreef PiepVandaag al over olifant Sunder, die in een donkere schuur bij de Jyotiba-tempel in India werd gehouden. En over olifant Ganga, die vastgebonden wordt gehouden bij een van de belangrijkste Boeddhistische tempels in Sri Lanka en herhaaldelijk wordt mishandeld. Gelukkig is Sunder inmiddels bevrijd en slijt hij zijn dagen in een reservaat. Recent vroegen we nog aandacht voor olifant Hanako, die al 61 jaar alleen leeft in een Japanse dierentuin. Voor Hanako is een petitie gestart om een einde te maken aan haar ellendige bestaan.

Niet alleen olifanten worden onder miserabele omstandigheden bij tempels gehouden. In april van dit jaar meldde PiepVandaag dat de tijgers uit de beruchte tijgertempel in Kanchanaburi (Thailand) in beslag zijn genomen. En in maart van dit jaar werd er een zwarte beer gered uit een Thais klooster.

Toegewijd
Wildlife SOS zorgt momenteel voor 20 olifanten die zijn gered uit trieste omstandigheden zoals die van Suraj. Zij werden gebruikt voor zwaar werk, vermaak of om te bedelen. Wildlife SOS staat erop Suraj verder lijden te besparen en hem te bevrijden uit zijn verschrikkelijke leven. Bhatnagar:

“Wij zijn toegewijd aan het redden van Suraj… En we vullen zijn toekomst met zo veel licht en liefde als mogelijk is.”

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor