Het Thaise Departement van Nationale Parken (DNP) heeft besloten dat alle tijgers van de beruchte tijgertempel in Kanchanaburi in beslag genomen worden. Eind april moeten alle dieren weg zijn, na een aanhoudende reeks van beschuldigingen betreffende dierenmishandeling en illegale handel. Een grote overwinning voor dierenwelzijnsorganisaties, die meer dan 15 jaar hebben gestreden tegen de omstreden Boeddhistische tijgertempel.

tempeltijgers
Tijgers worden in de Thaise tempel ruw behandeld | Foto: screenshot video

De tijgertempel trok tienduizenden bezoekers per jaar, die onwetend een bijdrage leverden aan het leed van de tijgers. Op het hoogtepunt huisvestte de tempel 90 tijgers, terwijl deze dieren van nature solitair leven. De tijgers zaten het grootste deel van de dag opgesloten in kooien zonder enige bewegingsvrijheid.

Selfie
Om de toeristen te behagen werden de dieren 3 tot 4 uur per dag naar buiten gelaten, doorgaans in extreem hoge temperaturen van rond de 40 graden Celsius, zonder schaduw en vastgeketend aan kettingen. Om op de foto te mogen met de tijgers of om een selfie te maken betaalden de toeristen 180 dollar, een lucratieve inkomstenbron voor de monniken van het klooster. Ook werden er meditatiesessies georganiseerd met tijgerwelpjes, allemaal in ruil voor veel geld. Murw van de hitte en uit angst voor de ‘verzorgers’ moesten de tijgers het allemaal over zich heen laten komen.

tempeltijgers
Foto: screenshot video

Slecht voorbeeld
Naast onwetende toeristen hebben ook veel ‘beroemdheden’ zich laten verleiden om met de tempeltijgers op de foto te gaan. Namen als Beyonce, Jay-Z, and Rihanna zijn geen uitzondering, en met miljoenen volgers op de sociale media hebben zij een vreselijk slecht voorbeeld gegeven. Daarbij is vaak niet duidelijk wat eraan vooraf ging om de foto te doen slagen, zoals in de onderstaande video is vastgelegd. Op ruwe wijze wordt een tijger ‘gepositioneerd’, zodat de toerist ermee op de foto kan en een ‘leuk’ vakantiekiekje kan delen met vrienden.

Illegale activiteiten
Uit onderzoek is gebleken dat de tempel betrokken was bij de verboden handel in tijgers, onder meer door zaken te doen met ‘welpenfarms’. Onder het mom van bescherming van de tijger hebben de monniken jarenlang illegale activiteiten ontplooid om er zelf beter van te worden. Om de handel te verhullen zijn tijgers verkocht en weer nieuwe binnengehaald, die vervolgens onder dezelfde naam geregistreerd werden. Volgens de monniken betrof het dieren die afgenomen waren van stropers, maar zonder duidelijke afstammingsbewijzen was dat niet te controleren. Ook het fokprogramma van de tijgertempel heeft veel vraagtekens opgewekt, omdat er waarschijnlijk verschillende tijgersoorten met elkaar gekruist zijn.

tempeltijgers
Foto: screenshot video

Ellende
Recent berichtte PiepVandaag nog over het trieste lot van tempelberen in Thailand, die onder erbarmelijke en dieronterende omstandigheden gehouden worden. En ook de olifantenritjes zijn nog altijd een grote toeristische trekpleister en de oorzaak van onnoemelijk veel dierenleed. Gelukkig neemt Thailand zijn eigen wetgeving steeds serieuzer, mede onder druk van diverse dierenwelzijnsorganisaties en de internationale gemeenschap. Maar voorlopig blijven toeristen, al dan niet moedwillig, bijdragen aan dit soort misstanden. Het mag duidelijk zijn dat er nog heel veel voorlichting gegeven moet worden eer er een einde komt aan deze ellende.

Bekijk de video waarin te zien is hoe de tijgers ruw gedwongen werden om op de foto te moeten (confronterende beelden):

Bron © PiepVandaag.nl Bart van Riel