Afgelopen week hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in totaal 73 voorwerpen gemaakt van ivoor in beslag genomen.

ivoren voorwerpen
Ivoor | Foto: IFAW

Op de verzamelbeurs in Utrecht werd in samenwerking met de Politie Eenheid Midden-Nederland een controle uitgevoerd waarbij 48 voorwerpen van ivoor werden aangetroffen bij drie verschillende handelaren. Het ivoor is afkomstig van potvissen, nijlpaarden en olifanten. Tegen de drie handelaren afkomstig uit België, Schotland en Duitsland is proces-verbaal opgemaakt. De voorwerpen zijn in beslag genomen.

Op een verkoopsite ontdekten inspecteurs van de NVWA een advertentie van een particulier uit Zuid-Holland die voorwerpen van ivoor te koop aanbood. 25 voorwerpen, vooral zogenaamde netsukes, werden in beslag genomen. Tegen de verkoper is proces-verbaal opgemaakt.

In principe is de handel in ivoor verboden. Helaas zijn er vrijstellingen op dit verbod mogelijk mits er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zo mag ivoor alleen worden verhandeld als er een EU-certificaat aanwezig is waarop staat vermeld dat handel is toegestaan. Daarbij moet worden aangetoond dat het ivoor legaal is.

Bron: NVWA ©PiepVandaag.nl