Honderden zeehonden worden jaarlijks langs de Britse kust gedood door vissers, omdat de dieren ‘hun’ zalmen en andere vissoorten opeten. Alleen al in Schotland werden vorig jaar zeker 205 zeehonden gedood, maar dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg, omdat lang niet alle gedode zeehonden worden geregistreerd en er geen onafhankelijke controle is. De Seal Protection Action Group (SPAG) vermoedt zelfs dat het om zo’n 5.000 gedode dieren gaat.

zeehonden gedood
Grijze zeehond | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Hoewel zowel de gewone als de grijze zeehond officieel beschermd is, kunnen vissers een vergunning krijgen zeehonden te doden om hun broodwinning te beschermen. Vergunningen om zeehonden af te schieten worden het gehele jaar afgegeven, ook in het zoogseizoen.

Andy Ottaway, directeur van de Seal Protection Action Group:

“Veel mensen zijn bevooroordeeld en zien zeehonden als een plaag. Toen er eerder een georganiseerde dodingsactie was, kwam hier dankzij de publieke opinie een einde aan. Maar nu worden zeehonden het hele jaar gedood. Moederdieren worden doodgeschoten en hun jongen sterven van de honger. Mensen die Schotse zalm eten hebben niet in de gaten dat zeehonden hier de prijs voor betalen.”

Toch wordt het voor de vissers steeds moeilijker ongemerkt zeehonden te doden. Meerdere dierenbeschermingsorganisaties volgen de gebeurtenissen met argusogen en steeds meer vrijwilligers patrouilleren op plekken waarvan bekend is dat vissers geregeld zeehonden doden, zoals bij de Scottish Wild Salmon Company bij Fraserburgh aan Gamrie Bay. Zowel Sea Shepherd UK als de Seal Protection Action Group voeren campagne en ook een delegatie ‘sabs’ (activisten die jachtpartijen op dieren als vossen en dassen op legale wijze proberen te saboteren) reist binnenkort af naar de Schotse kust.

Een woordvoerder van Sea Shepherd UK zegt over campagne Seal Defence, die vijf maanden zal duren:

“Onze groep vrijwilligers die deelneemt aan de campagne is groter dan vorig jaar. We hebben al meer dan 60 mensen.”

Conflicten tussen vissers en vinpotigen zijn niet ongewoon. In het noordwesten van de Verenigde Staten worden jaarlijks legaal vele zeeleeuwen gedood omdat zij een fractie van de vis eten die vissers zichzelf toebedelen.

Bronnen: Sea Shepherd UK, Seal Protection Action Group, The Mirror ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.