Ook in Japan willen ze graag aandacht besteden aan het WK voetbal en helaas zijn ook hier dieren de dupe van. In een aquarium de buurt van Tokio hebben dierenverzorgers 23 zeeleeuwen “getraind” om te voetballen. 

Feiten over de zeeleeuw

In het wild maakt een zeeleeuw zwemtochten van wel honderd kilometer per dag. Hierbij verblijven de dieren negentig procent van de tijd onder water op diepten van vijftig tot honderd meter. Een zeeleeuw kan duiken tot wel 247 meter diepte en daarbij tot bijna tien minuten onder water blijven.

In een aquarium hebben de dieren deze ruimte natuurlijk bij lange na niet.

Ook ontbreekt het zeeleeuwen daar aan natuurlijke stimuli. Er is een gebrek aan een complexe sociale structuur, uitdagende huisvesting en de mogelijkheid om te jagen. Als gevolg hiervan vertonen zeeleeuwen vaak stereotiep gedrag, een gevolg van verveling en frustratie.

Zeeleeuwen in gevangenschap worden veelal gevoed van bovenaf, waardoor zij gedwongen worden vaker richting het licht te kijken dan hun in het wild levende soortgenoten. Door het gladde oppervlakte en de vaak felle kleuren van hun bassin wordt er daarbij meer licht gereflecteerd naar hun ogen. Deze omstandigheden, waarbij de dieren aan een veel grotere hoeveelheid UV-licht worden blootgesteld dan in de natuur, kunnen voor oogproblemen zorgen. In het wild hebben de dieren een veel kleinere hoeveelheid licht te verduren door de zanderige bodem van de oceaan, de diepten waar ze zwemmen en het gegeven dat zeeleeuwen op het land het grootste deel van de tijd hun ogen gesloten houden.

Zeeleeuwen zorgen in het wild zelf voor een zeer gevarieerd dieet van ruim veertig verschillende prooidieren bestaande uit vissen, inktvissen, schaaldieren, slakken, borstelwormen, sponsen en manteldieren, maar ook bijvoorbeeld wijting, inktvis, rode octopus, makreel, blacksmith, jonge roodbaars, haring, ansjovis en zalm. Daarnaast jagen ze ook op zeeberen en hun jongen en op verschillende soorten pinguïns. In het aquarium is hiervan uiteraard geen sprake.

Zeeleeuwen
Zeeleeuw in het wild | Foto: David Corby (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
Bronnen: PiepVandaag.nl & DeRedactie.be ©PiepVandaag.nl