Lang is gedacht dat er 1 soort rode panda is maar nu blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek dat er twee verschillende soorten rode panda’s zijn. Uit DNA-onderzoek van 64 panda’s blijkt dat de rode panda’s uit de Himalayaregio een andere soort is dan de dieren die in China voorkomen.

rode panda's
Rode panda’s zijn afhankelijk van bamboe | Foto: publiek domein

De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Sciencemag. Ook aan het uiterlijk van de dieren is te zien dat het om 2 verschillende soorten gaat. Zo heeft de schedel van de rode panda uit de Himalayaregio een andere vorm dan de dieren die in China leven. Ook hebben ze meer wit op hun kop en de rode vacht is minder fel gekleurd. Volgens de wetenschappers is het een belangrijke ontdekking omdat dit inzicht kan bijdragen aan een beter fokprogramma voor deze bedreigde dieren.

De soort rode panda’s die oorspronkelijk uit de Himalaya komen leeft ook in India, Nepal, Buthan, India en de provincie Zuid-Tibet in China. Chinese rode panda’s leven naast China ook in het noorden van Myanmar.

rode panda’s
Er leven op dit moment nog 10.000 rode panda’s in het wild | Foto: publiek domein

Er leven op dit moment nog 10.000 rode panda’s in het wild, die daarmee op de rode lijst van bedreigde diersoorten staan. De populatie is waarschijnlijk met 50 procent afgenomen in de laatste drie generaties (ongeveer 18 jaar). Verwacht wordt dat dit alleen maar zal verergeren de komende jaren. In 2008 werden ze nog geclassificeerd als ‘kwetsbaar’, en die status is inmiddels opgehoogd tot ‘bedreigd’. Sterftecijfers zijn hoog in verstoorde gebieden en de belangrijkste veroorzaker hiervan is de mens.

Bedreigingen

Een van de bedreigingen voor de rode panda is versnippering van het leefgebied. Bamboe – waar ze afhankelijk van zijn – sterft na de bloei en de panda’s moeten zich dus veel en eenvoudig kunnen verplaatsen. Nieuw bamboe is moeilijk te vinden in een gefragmenteerd landschap en tijdens die zoektocht wordt het dier blootgesteld aan gevaren. Door ontbossing verkleint de hoeveelheid bamboe en dus het leefgebied van de kleine panda en daarmee slinkt de overlevingskans snel.

Rode panda’s zijn gevoelig voor hondenziekte | Foto: publiek domein

Een ander probleem is de hondenziekte, waar rode panda’s gevoelig voor zijn. Deze zeer besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door een virus, veelal overgedragen door honden en hun uitwerpselen. Naarmate meer mensen en hun honden het leefgebied van de panda’s betreden, is er vaker contact tussen de beide soorten en komt de ziekte meer voor. Helaas werken de vaccins niet bij de rode panda. De gevolgen zijn mogelijk desastreus.

rode panda’s
Rode panda’s zijn niet geschikt als huisdier | Foto: publiek domein

Rode panda’s geen huisdier

Ook is de jacht op rode panda’s sterk toegenomen. Stropers doden ze voor hun vlees, vacht of voor zogenaamde medicijnen. Door de aanleg van wegen is het leefgebied steeds beter toegankelijk en kunnen kwaadwillenden makkelijker hun gang gaan. Ze worden ook steeds vaker levend gevangen en verhandeld als huisdier. Vermoedelijk is hier de laatste jaren meer vraag naar vanwege ‘schattige foto’s’ die op sociale media rondgaan. De rode panda is echter een wilde diersoort en in het geheel niet geschikt als huisdier.
.

  • Lees ook:

Weetjes: de rode panda

.
Bron:

©AnimalsToday.nl