Dassenburchten in Limburg worden nog steeds op grote schaal vernield. Volgens Das&Boom vindt het ‘treiteren van dassen en het vernielen van hun burchten’ nergens op dezelfde schaal plaats als in Limburg. Ruim de helft van de dassenburchten vertoont sporen van opzettelijke vernieling en treiterijen.

Dassenburchten in Limburg op grote schaal vernield
Jonge dassen op zoek naar voedsel | Foto: publiek domein

Stichting Das&Boom diende een handhavingsverzoek in om dit vandalisme te stoppen. Tijdens een inspectie van 64 dassenburchten werden bij 37 burchten sporen van vernieling en andersoortige beschadiging aangetroffen. Dit was onder meer het geval in Asselt, Beesel, Boukoul, Doenrade, Mechelen, Mesch, Ransdaal, Spaubeek en Wijnandsrade.

Volgens Das&Boom zijn de aangetroffen vernielingen in Limburg een kwestie van ‘dasje pesten’. Sommige burchten worden compleet vernield, andere burchten ontoegankelijk gemaakt door ze af te dekken. In 2017 werd ook al aan de bel getrokken dat de das in Limburg in groten getale wordt opgejaagd, maar er is sindsdien niets veranderd.

dassenburchten
Dassenburcht | Foto: ©Yves Adams, Vilda Natuurfotografen

Signaal afgeven tegen vernieling

Jaap Dirkmaat van Das&Boom vreest dat de das weer het slachtoffer gaat worden van een hetze, zoals in het grootste deel van de vorige eeuw, toen de dieren nog actief werden gedood. In 1900 leefden er 12.000 dassen in Nederland; in 1960 waren dat er nog maar 1200. Dirkmaat zegt tegen De Limburger:

“Het kan weer de verkeerde kant uitgaan. Daarom hebben we de provincie verzocht om te handhaven. We willen dat er een signaal wordt afgegeven naar mensen die burchten vernielen. We gaan binnenkort met de Groene Brigade op pad om hen voorbeelden van vernielde burchten te laten zien.”

 

Medio tachtiger jaren werd de das een beschermde diersoort en nu leven er naar schatting weer 5000 tot 6000 in Nederland. Overigens worden dassenburchten ook elders in het land vernield, zoals bijvoorbeeld in 2015 bleek bij Apeldoorn. Daar werden takken in een dassenburcht gestoken. In 2014 werd bij Bakkeveen in Friesland een burcht vernield.

dassenburchten
In 2015 werden takken in een dassenburcht bij Apeldoorn gestoken | Foto: via PvdD Apeldoorn

Dassenburchten bedreigd door huizenbouw

Stichting Das&Boom is ook betrokken bij protest tegen de ontheffing van de provincie Limburg om een huis te bouwen in de nabijheid van een dassenburcht in Schin op Geul. Ondanks het voorspoedige herstel van de das is dit geen reden om de bouwregels maar te gaan versoepelen, vindt Jaap Dirkmaat:

“Ook al is er nu sprake van een gunstige mate van instandhouding dan betekent dat niet dat je je schouders erover kunt ophalen als een das door bouwactiviteiten uit zijn burcht wordt verjaagd en mogelijk onder een auto komt.”

Volgens Das&Boom schept de ontheffing een precedent om in de toekomst ‘te pas en te onpas’ ontheffingen af te geven voor bouwprojecten in de nabijheid van dassenburchten. De provincie trekt de ontheffing echter niet in en vindt het ecologisch belang minder zwaar wegen dan het belang van de bewoner die wil bouwen.

  • Lees ook:

Limburgse dassen in groten getale opgejaagd

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.