Wilde dieren horen niet op de gastenlijsten van Hollywood-feesten. Dat heeft de gemeenteraad van Los Angeles in de Verenigde Staten besloten. De gemeenteraad keurde 18 februari een verordening goed dat wilde en exotische dieren voor vermaak verbiedt. De gemeenteraad was unaniem in het besluit. 

exotische dieren
Exotische dieren op feesten illegaal in Los Angeles | Foto: Pixabay

Dierenmishandeling

Gemeenteraadslid David Ryu begon in 2016 met een motie om wilde dieren voor feesten of vermaak te verbieden. Vier jaar geleden zag hij een babygiraffe en -olifant op straat lopen op weg naar een huisfeestje. Volgens zijn persbericht was dat voor hem de reden om actie te ondernemen. “Het is tijd dat Los Angeles duidelijk maakt dat deze vorm van dierenmishandeling schandalig is, en dat wij die niet accepteren,” vertelt hij verder in zijn persbericht.

Bij feestjes moeten de dieren vaak kunstjes doen. Catherine Doyle van PAWS, een organisatie die zich inzet voor de bescherming en opvang van exotische dieren, sprak de gemeenteraad ook aan:

“De meeste mensen weten niet dat deze wilde dieren net na de geboorte weggehaald worden bij hun moeder zodat ze ‘opgevoed’ kunnen worden.”

“Doodsbange pinguïns, grote katachtigen en andere wilde dieren gebruiken bij feestjes zorgt voor een ellendig leven aan kettingen en in kooien voor deze dieren,” vertelde Rachel Matthews van PETA in een persbericht. De dierenrechtenorganisatie PETA steunt de motie al vanaf het begin en is erg blij dat deze nu ingevoerd wordt.

Babytijgers in beslag genomen tijdens feest

Ook in Nederland

Tik een paar steekwoorden in op een zoekmachine en er staan talloze bedrijven te springen om je te voorzien van exotische dieren voor een feest. Onder hun klanten zijn veel rijke, beroemde mensen uit Hollywood die de exotische dieren gebruiken als statussymbool bij privéfeesten. Maar ook in Nederland zijn er bedrijven die reptielen leveren voor kinderfeestjes. Ook grotere dieren worden ingezet, zoals babytijgers bij een bedrijfsfeest in 2014.

Circus

Dit is niet de eerste maatregel die de een na grootste stad van de Verenigde Staten neemt. Vorig jaar is een algeheel verbod op dieren in circussen ingegaan in de staat Californië. In Nederland is het sinds 2015 verboden om wilde dieren in circussen te houden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma