Technologiestad Shenzhen in Guangdong wordt de eerste stad in China met een verbod op het eten van honden en katten. Op papier gaat het om een beschavingsslag, maar het lijkt ook een uitvloeisel van het totaalverbod op het eten van wilde dieren, in de strijd tegen het coronavirus.

Yulin hondenvleesfestival
Honden en katten van het menu gehaald in Shenzhen | Foto (illustratief): Chi sin Gweilo/flickr

Shenzhen heeft een lijst opgesteld van dieren die nog wel gegeten mogen worden en daarop komen naast (exotische) wilde dieren ook geen honden en katten meer voor. De lijst met ‘voor consumptie goedgekeurde dieren’ bestaat uit varken, rund, lam, ezel, konijn, vis en andere zeedieren, kip, eend, gans en duif. Wilde dieren als schildpadden, slangen en kikkers staan ondanks hun populariteit op een zwarte lijst, omdat er risico’s zijn dat wilde dieren ziekten meedragen waar we als mens niet tegen bestand zijn, zoals COVID-19 of andere zoönosen.
.

Coronacrisis in China laat omvang zien van fok wilde dieren

.
In China worden op markten veel levende dieren – wild en gedomesticeerd – verkocht, omdat vers geslacht vlees de voorkeur heeft. De fok van wilde diersoorten voor consumptiedoeleinden is zelfs aangemoedigd door de Chinese overheid. Het stoppen van markten met handel en verkoop van gefokte wilde dieren is daarom ook van invloed op de verkoop van gedomesticeerde soorten, omdat de handel is samengevloeid. De ‘positieflijst’ in Shenzhen kondigt een nieuwe periode aan, waarbij honden en katten van het menu zijn gehaald.

Gegeten honden en katten waren vaak huisdier

Volgens Humane Society International (HSI) worden er jaarlijks in China 10 tot 20 miljoen honden en 4 miljoen katten gedood voor consumptie. Vaak gaat het om huisdieren die van straat zijn geplukt. De slacht gebeurt op erbarmelijke wijze, waarbij katten ook nog levend gevild worden voor hun vacht. Honden worden regelmatig levend gekookt.

honden en katten
Actie georganiseerd door Animals Today tegen hondenvleesfestival Yulin | Foto: ©Animals Today

De gruwel #Yulin

Behalve de provincie Guangdong is de naastliggende provincie Guangxi berucht om het eten van hondenvlees en het gruwelijke hondenvleesfestival van Yulin. Ook in het noordoosten van China wordt nog hond gegeten, maar het is niet overal gebruikelijk meer. Moderne, jonge Chinezen leren honden en katten vooral kennen als huisdieren en daarmee groeit de weerzin tegen het eten ervan.

Gehoopt wordt dat het verbod in Shenzhen andere steden inspireert en dat het eten van honden en katten in heel China wordt verboden.

honden en katten
Actie georganiseerd door Animals Today tegen hondenvleesfestival Yulin | Foto: ©Animals Today

Beschaving

Shenzhen brengt de beweegreden om het eten van honden en katten te verbieden niet in verband met het coronavirus en het terugdringen van levende (wilde) dierenmarkten, maar noemt het niet eten van honden en katten ‘een aspect van de speciale band tussen mensen en huisdieren, waarover bij de gehele menselijke beschaving consensus bestaat’. Met het recht op voordeel van de twijfel is dat een nobele stellingname.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.