De olie is afkomstig van het bedrijf Chevron. Er is ongeveer 27.000 liter ruwe olie gelekt in de bodem en moerassen bij het Willard Bay State Park. Dit gebeurde na een splitsing in een pijplijn bij Salt Lake City.

Bever
Een bever. Foto: kdee64 via Compfight cc

De dam van de bevers blokkeerde een flinke portie van de olie die de baai dreigde te bereiken. Maar het is volgens de autoriteiten niet duidelijk hoeveel de bevers precies hebben tegengehouden. De bevers zijn inmiddels gered en worden verzorgd in het Wildlife Rehabilitation Center (WRC) van Noord Utah.

“Die dam heeft absoluut de baai gered,” zegt wildlife specialist Dalyn Erickson van het WRC. “ De dam hield de olie op zijn plaats en voorkwam dat het verder werd verspreid.”

Een deel van de bevers die werden gered, heeft brandwonden op de huid en ogen. Ook hebben ze nog maar kleine stukjes vacht op hun lichaam. Erickson vreest dat een deel van de bevers de gevolgen van de lekkage niet zal overleven. Het is onbekend of er nog andere bevers in de buurt van de lekkage zitten en nog moeten worden gered.

Een van de bevers, een sterke moeder, verzet zich tegen de driemaaldaagse reiniging met afwasmiddel. Erickson en andere werknemers moesten haar daarom verdoven. De werknemers hebben voor meer dan 40  grote flessen afwasmiddel gezorgd om de bevers schoon te schrobben tijdens hun urenlange badsessies.

Drie van de bevers die het centrum binnenkwamen zaten onder de olie, maar hebben geen brandwonden. Ze tonen nu tekenen van herstel, aldus Erickson. Ze wrijven bijvoorbeeld over hun buik in een poging om zichzelf te verzorgen. Een van hen kan niet stoppen met eten; een teken dat hij steeds sterker wordt. Een andere ademt moeilijk omdat de olie zijn neusgaten verbrand heeft. De laatste is nog steeds uitgeput, en dommelt weg tijdens het baden.

Het beschermen van andere dieren en planten is onderdeel van de dagelijkse routine van de bevers, legt Phil Douglass uit. Hij is woordvoerder bij het ministerie van Wildlife Resources. Bevers zijn natuurlijke huishoud(st)ers. Het is volgens hem aan de beverdammen te danken dat de eland naar Utah is gekomen, omdat elanden graag uit stilstaand water drinken. De dammen houden ook het water koel voor forellen en maken de omliggende gebieden gezonder door het aantrekken van meer plantengroei.

Red Butte Gardens
De Red Butte Gardens in Utah. Foto: Tony Frates / Foter / CC BY-NC-SA

Het is al de derde olielekkage van Chevron in Utah in de afgelopen drie jaar. In juni 2010 lekte er meer dan 30.000 liter ruwe olie in de buurt van de Red Butte Gardens in Salt Lake City. En in december 2010 lekte in dezelfde buurt ongeveer 21.000 liter olie.

John Whitehead van de afdeling Water Quality vertelt dat er sporen van olie in de grond sijpelde en vervolgens de baai in vloeiden. Het stroomde niet over het wateroppervlak. De staat onderzoekt aan hand van watermonsters hoe de lekkage mensen, dieren en vogels rond de het natuurgebied heeft beïnvloed.

Onderzoekers zijn nog bezig om de exacte oorzaak van de lekkage te bepalen.

Het federale bureau dat over de pijpleidingen gaat, heeft Chevron verboden de pijplijn te heropenen totdat deze goedkeuring van de regering krijgt.

Bron: Huffington Post ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp