Een jonge lynx in de Amerikaanse staat Utah is voor de tweede keer in de stad Kanarraville gevangen en weer vrijgelaten. Het wilde dier maakte het zichzelf gemakkelijk door zijn prooi in een kippenren te verschalken. Dit kwam hem te staan op een tochtje in een vangkooi. Na zijn eerste vrijlating vond de slimme kat snel de weg weer terug, naar een afgelegen huis buiten de stad. Afgelopen week is hij opnieuw uitgezet, ditmaal verder van de bewoonde wereld.

lynx
Lynx | Foto (illustratief): publiek domein

Ze zien er schattig uit, maar met lynxen moet je niet sollen. Ook niet als ze nog jong zijn. Een lynx had eind november zijn weg gevonden naar de stad Kanarraville, in de Amerikaanse staat Utah. Het dier had ontdekt dat hij daar aan een makkelijke maaltijd kon komen, en was in een kippenren geraakt. In eerste instantie zette de eigenaar van de kippen de deur van de ren open, zodat de kat kon wegrennen. In plaats van de velden in te vluchten, schoot het dier echter onder het huis. Na overleg met Utah Division of Wildlife Resources zette de man vangkooien neer; in een daarvan werd de kat een dag later aangetroffen. Een ander jong of moederdier zag men niet.

Oud genoeg
Een wildlife ambtenaar observeerde de lynx. Het dier bleek aan de jonge kant, maar rond de leeftijd dat hij zonder zijn moeder kan overleven. Hij verkeerde in goede gezondheid, was erg actief en had intussen zelf nog een kip gevangen en opgegeten. Daarop schatte de ambtenaar in dat de kat oud genoeg was om voor zichzelf te zorgen. Hij nam de kat mee naar huis, gaf hem te eten en reed hem een dag later naar een geschikte locatie met voldoende water en prooidieren, zo’n 32 kilometer buiten de stad. Het filmpje van de vrijlating ging viraal op sociale media:

De dappere jonge lynx gromt en haalt uit naar de man die de kooi opent. Het geïrriteerde roofdier is nog klein, maar zeker niet ongevaarlijk. Het Center for Biological Diversity deelde het Twitter-bericht en doopte de kat Mr. Murderbritches, wat de hashtag #MurderBritches opleverde. Men schreef:

“Zie hoe deze wildlife ambtenaren hun best doen om in leven te blijven, terwijl ze de stoerste lynx ter wereld weer vrijlaten in het wild.”

Neus achterna
En ze wensten hem een lang leven toe. De lynx werd richting de bergen gejaagd. Maar meneer Murderbritches was echter snel weer terug. Hoewel men dacht dat de kat ver genoeg was uitgezet, ging hij zijn neus achterna, op zoek naar nog zo’n smakelijke kip. Het duurde dan ook niet lang voordat Mr. Murderbritches weer werd gesignaleerd. Deze keer was hij in een hondenhok terecht gekomen. De kat is weer gevangen en vorige week opnieuw vrijgelaten, ditmaal op grotere afstand van de stad, in een afgelegen gebied. Met een maal van fazant, die door een adelaar was gevangen en (doodgereden) hert, kon hij even vooruit. Hij liet het zich goed smaken, maar zal nu weer voor zichzelf zorgen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde