Na de zogenaamde ludieke actie van VVD-er Klaas Dijkhof in november tijdens een partijbijeenkomst in Den Bosch, waarbij 500 ballonnen opgelaten werden als symbool voor de proefballonnen waar de politicus zo dol op is en veel kritiek op is, heeft de gemeenteraad van de stad gisteravond besloten dat het oplaten van ballonnen verboden wordt.

Den Bosch
Ballonnen worden zwerfplastic nadat ze opgelaten zijn | Foto: Ferdi’s – World/flickr

De actie van Dijkhof in Den Bosch leverde veel kritiek op van natuur- en dierenbeschermers, de Partij voor de Dieren en een boswachter, want ballonnen zijn zo’n beetje het symbool geworden van zwerfplastic en de schade die daardoor aangericht wordt aan milieu en dieren. Judith Hendrickx van de Bossche Groenen reageert tegen Omroep Brabant:

“Kapotte ballonnen is het meest gevonden zwerfafval op de Nederlandse stranden. En per jaar worden er een miljoen van opgelaten. Als je zwerfafval wil tegengaan, is dit een belangrijke stap.”

Landelijk verbod
Het oplaten van ballonnen wordt op steeds meer plaatsen verboden nu de gevolgen van het plasticgebruik iedere dag keihard op ons netvlies binnendenderen. De plastic soep in de oceanen is schrikbarend en overal ter wereld worden inmiddels microplastics aangetroffen in levende organismen, tot aan de vis op het bord van de consument, maar ook in het drinkwater uit de kraan. Dieren zien plastic aan voor voedsel of raken er verstrikt in en sterven een langzame, vreselijke dood.

Den Bosch
Dode vogel verstrikt in touwtje van ballon | Foto: Wikimedia Commons

Ballonnen kunnen overal en nergens terechtkomen en zijn dus direct te scharen onder zwerfafval zodra ze opgelaten worden. Een landelijk verbod zou dan ook zeer welkom zijn en wellicht dat Dijkhof daarover eens een proefballon zou kunnen oplaten?

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel