De 7-jarige olifant Ganga staat elke dag bijna de gehele dag voor de Gangaramaya, de belangrijkste Boeddhistische tempel in Colombo, Sri Lanka. Ze staat symbool voor rijkdom, status en prestige. Ganga trekt honderden toeristen en bewoners aan. Ze is een lokale beroemdheid, maar haar leven voor de tempel is alles behalve glamoureus.

Ganga
Foto: YouSignAnimals

Recent is er een video opgedoken waarop te zien is hoe Ganga herhaaldelijk wordt geslagen door haar verzorger. Op social media hebben veel mensen zich negatief uitgesproken over de mishandeling van Ganga. Een woordvoerder van de tempel laat weten dat de verzorger is ontslagen en dat er een nieuwe verzorger is aangenomen, die duidelijke instructies heeft gekregen over hoe hij naar behoren voor Ganga moet zorgen. De gezondheid van Ganga heeft voor de Gangaramaya-tempel de hoogste prioriteit, aldus de woordvoerder.

VIDEO: Elephant whipped countless times, chained constantly at Sri Lankan Temple! Act Now!Sign the Petition Here: http://www.yousignanimals.org/Elephant-whipped-countless-times-chained-constantly-at-Sri-Lankan-Temple-Act-Now-t-2555

Posted by Yousign.org on dinsdag 5 mei 2015

 

Ondanks deze prioriteit, staat Ganga nog steeds het grootste gedeelte van de dag vastegebonden en wordt zij gehouden als attractie voor het publiek waar geld mee verdiend kan worden. Mensen moeten betalen om met Ganga op de foto te mogen gaan. Daarnaast heeft Ganga geen schone en geschikte ruimte om in te slapen, zo goed als geen veterinaire zorg en weinig beweegruimte. Ganga toon stereotiep gedrag: het zogenaamde ‘waven‘ komt alleen voor bij olifanten in gevangenschap en toont dat het dier zich verveelt en ernstig psychisch lijdt.

Het houden van een geketende olifant als attractie voor een tempel past niet binnen het Boeddhisme. Het Boeddhisme is gebaseerd op mededogen en vrijheid van elke vorm ellende. Het mishandelen van een olifant om haar te gebruiken als statussymbool is volgens het Boeddhisme compleet onethisch.

Gangaramaya is niet de enige tempel die dieren gebruikt om toeristen aan te trekken. Eerder dit jaar berichtte PiepVandaag over de zogenaamde ‘kloosterberen’, die ernstig verwaarloosd worden in het Wat Ang Suwan klooster in Thailand. En eind april berichtte PiepVandaag dat de tijgers in de zogenaamde ’tijgertempel’, de  Luangta Maha Bua Tempel in Thailand, eindelijk hulp krijgen.

YouSignAnimals is een petitie gestart om Ganga te bevrijden van haar leven voor de tempel. Zij hopen dat Ganga wordt verplaatst naar een park waar zij samen met andere olifanten in haar natuurlijke habitat de rest van haar leven kan spenderen. Care2 is ook een petitie gestart, die inmiddels al door bijna 126.000 mensen is ondertekend.

Bekijk hieronder een reportage over Ganga, de gevangen tempelolifant:

Bronnen: YouSignAnimals, Elephant Advocacy, Care2 ©PiepVandaag.nl Lianne Raat