VIER VOETERS heeft al langere tijd contact met de Luangta Maha Bua Tempel in Thailand om de situatie voor de daar levende tijgers te verbeteren. De zogenaamde tijgertempel heeft bij dierenwelzijnsorganisaties wereldwijd een slechte reputatie. De boeddhistische monniken houden ca. 147 tijgers en bezoekers kunnen voor veel geld op de foto met de dieren, ze aaien en er zelfs aan een riem mee rondwandelen. De toenemende kritiek én de verklaring van een dierenarts over  missende tijgers, zorgden er afgelopen vrijdag voor dat de overheid ingreep.

tijgertempel
Foto: Vier Voeters

VIER VOETERS beschikt over een eigen reservaat voor grote katachtigen in Zuid-Afrika en heeft veel expertise op het gebied van leeuwen en tijgers. Dierenarts Dr. Amir Khalil van VIER VOETERS is momenteel in Thailand en vertelt:

We proberen het management van de tempel ervan te overtuigen de manier waarop de tijgers gehouden worden, niet past wat tijgers van nature nodig hebben. Door de vele bezoekers worden de dieren blootgesteld aan constante stress, ze krijgen verkeerd voedsel en brengen het grootste deel van hun tijd ofwel vastgeketend of in kleine betonnen kooien door. Ook is er geen gecontroleerd fokprogramma, waardoor veel dieren kenmerken van inteelt vertonen. Dit is geen soortbeschermingsprogramma, maar een toeristische attractie ten koste van de dieren!”

Volgens verklaringen van de Thaise natuurbeschermingsorganisatie DNP (Ministerie van Nationale Parken, Wildlife and Plant Conservation) kunnen de monniken nu gedwongen worden om de tijgers over te dragen. In het complex werden 147 tijgers geteld. Daar de dieren met de fles zijn groot gebracht, kunnen ze nooit meer terugkeren in het wild. En de tempel heeft zelf geen faciliteiten om de tijgers te bieden wat ze nodig hebben. Momenteel is er geen faciliteit in Thailand die onderdak kan bieden aan zoveel tijgers. Dr. Khalil:

VIER VOETERS helpt actief mee bij het vinden van en lange termijn oplossing. We hebben veel ervaring op het gebied van de grote katachtigen. We rekenen nu op de hulp van de monniken en de lokale autoriteiten. Die laatsten moeten uiteraard richtlijnen opstellen voor de opvang van tijgers in Thailand. Een opvangcentrum kan misschien toegankelijk zijn voor bezoekers, maar moet rekening houden met de natuurlijke behoeften van deze trotse dieren.

Persbericht Vier Voeters