Lieven Devreese en Gaël Elie Gnondo Gobolo, twee primatologen, hebben tijdens hun werkzaamheden in Congo een Bouviers rode franjeaap, in het latijn bekend onder de naam Piliocolobus bouvieri, samen met haar kroost op de foto gezet. Door jacht en houtkap werd door verschillende onderzoekers verondersteld dat deze apensoort, die voor het laatst was gezien in 1970, uitgestorven zou zijn. De allereerste foto ooit van de Bouviers rode franjeaap die door Devreese werd gemaakt laat zien dat de soort niet uitgestorven is.

Bouviers rode franjeaap
Bouviers rode franjeaap | Foto: Lieven Devreese

Devreese was samen met Gobolo in het Ntokou-Pikounda National Park in Congo, dat gecreëerd is in 2012 en waar duizenden gorilla’s, chimpansees en olifanten wonen, op zoek naar het zeldzame aapje. Tijdens hun zoektocht naar de Bouviers rode franjeaap hebben de twee primatologen gesproken met lokale bewoners die ze wisten te vertellen welk gedrag de aapjes vertonen en welke geluiden zij maken, aldus de Wildlife Conservation Society (WCS). Na dagen zoeken en net voordat hun voedsel, batterijen en moed opraakten, vonden zij bij toeval een groep van de aapjes in de moerassen langs de Bokiba rivier.

Ook onderzoekers van de WCS zijn in het Ntokou-Pikounda National Park op zoek gegaan naar de Bouviers rode franjeaap. Zij hoorden slechts 4 keer geluiden die door de aapjes werden gemaakt. Dit in tegenstelling tot Devreese en Gobolo, die aapjes behoorlijk vaak hebben gehoord.

Tot nu toe is er nog maar weinig bekend over de Bouviers rode franjeaap. Volgens Fiona Maisels van WCS vertonen de aapjes weinig angst tegenover mensen. Daarom liet het aapje zich waarschijnlijk zo makkelijk samen met haar kroost op de foto zetten door de Devreese. De foto doet vermoeden dat er nog meer soorten nachtaapjes zijn die niemand tot nu toe nog heeft gezien, omdat de onderzoekers nooit eerder zo intensief hebben gezocht.

Door het vertrouwen dat de aapjes in mensen hebben zijn zij ook een makkelijke prooi voor´bushmeat´-jagers. Fiona Maisels:

“Gelukkig leven veel van deze aapjes in het Ntokou-Pikounda National Park waar zij worden beschermd tegen houtkap, landbouw en het aanleggen van nieuwe wegen welke allen kunnen leiden tot een toename van de jacht.” 

Bron: LiveScience en Mashable