In oktober 2014 is Draco, de Shiba Inu husky van Andrea Godfrey, weggerend van zijn huis in Princeton, Minnesota (Verenigde Staten). Een paar dagen na zijn vermissing wordt Andrea gebeld dat Draco is gevonden. Haar 24-jarige vriend Anthony Sather heeft Draco opgehaald. Tegen de tijd dat Andrea thuis kwam van haar werk was Draco opnieuw verdwenen. Volgens Sather nam Draco zodra hij de autodeur openende de benen.

draco
Draco

Enkele dagen later kreeg Andrea opnieuw een belletje, dit keer van iemand die Draco dood in een greppel had zien liggen. Andrea ontdekte dat Draco een kogelwond in zijn lichaam had. Sather vertelde zijn vriendin dat hij vermoedde dat iemand Draco voor een coyote had aangezien en hem had doodgeschoten.

Andrea twijfelde aan het verhaal van Sather en doorzochte zijn computer. Ze ontekte drie filmjes waarop de gruwelijke mishandeling van Draco is te zien. In het eerste filmpje is te zien hoe Sather Draco op zijn hoofd slaat en hem meerdere malen tegen de grond slaat. Draco jankt en probeert weg te rennen, maar slaagt hier niet in. Sather richt zich met een lach op zijn gezicht tot de camera en zegt:

“Het is nog niet klaar”.

De tweede video laat zien hoe Draco in elkaar wordt geschopt en in het laatste filmpje is te zien dat Sather hard tegen de hond schreeuwt en een pistool op hem richt. Daarna is te horen dat er enkele schoten worden gelost, maar deze zijn niet op beeld vastgelegd. Scott Fildes, een agent, heeft laten weten dat het extreem moeilijk was om naar de video’s te kijken.

De politieagenten die Sather’s slaapkamer hebben doorzocht vonden het pistool waarmee Draco is neergeschoten en driehonderd valiumpillen in het nachtkastje van Sather. In een kluis in de kelder lagen nog zes wapens. Sather had geen vergunning voor de wapens. Ook vonden zij een kleine honderd gram wiet.

Naast de dierenmishandeling waarvoor Anthony Sather terecht staat is hij ook aangeklaagd voor verboden drugs- en wapenbezit. Op 20 april 2015 moest Anthony Sather voor een verhoor verschijnen in de rechtbank. Buiten de rechtbank stonden 35 ‘Justice for Draco’ (gerechtigheid voor Draco) aanhangers. Deze groep heeft als doel om Anthony Sather de maximale straf te laten opleggen voor hetgeen hij Draco heeft aangedaan. De groep heeft een petitie met 119.300 handtekeningen overhandigd aan de openbaar aanklager. De aanhangers willen laten zien dat dit een belangrijke zaak voor ze is en dat dierenmishandeling niet mag worden getolereerd.

Sather pleitte voor de rechtbank dat hij onschuldig is aan dierenmishandeling. Het volgende verhoor vindt plaats op 26 mei a.s. Tot die tijd blijft Anthony Sather in ieder geval achter de tralies zitten.

Andrea Godfrey maakt een herdenkingsvideo voor haar Draco:

Bronnen: Citypages, Justice for Draco en SCTimes ©PiepVandaag.nl Lianne Raat