Vandaag ben ik een “superuser” onder hondenbezitters tegengekomen. Hoe bijzonder is dat! Deze man weet, net als een superuser op een internetplatform, precies waar zijn collega-hondenbezitters de fout in kunnen gaan. Hij weet ze zelfs voor hun fouten te behoeden.

Hond asiel superuser
Foto: Wikimedia Commons

Hij bezit een hond van een prachtig ras. Maar wel een ras dat zeer veel nodig heeft (en dus vraagt!) van zijn baasje. De superuser heeft bemerkt dat zijn collega-hondenbezitters vallen voor het mooie koppie en ondeugende gedrag van zijn hond. Zonder dat ze in staat zijn de hond te bieden wat hij nodig heeft. Daarop heeft hij een foefje verzonnen. Als men hem vraagt welke hond het is, zegt hij steevast: “mengelmoes uit het asiel”.

Die behandeling krijg ik ook als ik hem vraag hoe hij aan zijn bijzondere hond komt. Ik herken het dier namelijk als het ras dat het is. Een treffen met een hond als dit op een “doorsnee” wandellocatie verbaast mij. Een werkhond van dit kaliber zie je daar niet vaak. Op mijn vraag, krijg ook ik te horen: “mengelmoes uit het asiel”. Mijn wenkbrauwen gaan nu nog verbaasder omhoog dan bij het zien van het dier.

Ik sputter dat ik toch zou zweren dat het een hond is van het betreffende ras. De superuser kijkt met een grote glimlach terug. Omdat ik het ras weet te benoemen, wil hij wel toegeven dat het er een is. Maar niet zonder nog eens duidelijk te stellen dat de hond een werker is die het HELE huis sloopt als hij niet dagelijks mag doen waarvoor hij in de wieg is gelegd.

Wat een prachtige tactiek! Fantastisch om honden zo te beschermen tegen mensen die goedbedoeld (maar soms met desastreuze gevolgen) een hond op uiterlijk kiezen, zonder voor de inhoud te gaan. En daarbij nog eens asielhonden promoten ook! Deze man is mijn held van de dag.

NB. Nieuwsgierig naar het ras? Tsja. Je begrijpt dat ik de superuser niet dwarszit en niet noem om welk ras het gaat. Ik kan je wel verklappen dat hij doorgaat voor een kruising tussen een Rottweilier en een Teckel. En dat in het asiel niet veel van deze betreffende kruisingen zitten, maar wel een heleboel andere leuke honden!

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl