Ineke van Herwijnen: De “superuser” onder de hondenbezitters

Vandaag ben ik een “superuser” onder hondenbezitters tegengekomen. Hoe bijzonder is dat! Deze man weet, net als een superuser op een internetplatform, precies waar zijn collega-hondenbezitters de fout in kunnen gaan. Hij weet ze zelfs voor hun fouten te behoeden.

Hond asiel superuser

Foto: Wikimedia Commons

Hij bezit een hond van een prachtig ras. Maar wel een ras dat zeer veel nodig heeft (en dus vraagt!) van zijn baasje. De superuser heeft bemerkt dat zijn collega-hondenbezitters vallen voor het mooie koppie en ondeugende gedrag van zijn hond. Zonder dat ze in staat zijn de hond te bieden wat hij nodig heeft. Daarop heeft hij een foefje verzonnen. Als men hem vraagt welke hond het is, zegt hij steevast: “mengelmoes uit het asiel”.

Die behandeling krijg ik ook als ik hem vraag hoe hij aan zijn bijzondere hond komt. Ik herken het dier namelijk als het ras dat het is. Een treffen met een hond als dit op een “doorsnee” wandellocatie verbaast mij. Een werkhond van dit kaliber zie je daar niet vaak. Op mijn vraag, krijg ook ik te horen: “mengelmoes uit het asiel”. Mijn wenkbrauwen gaan nu nog verbaasder omhoog dan bij het zien van het dier.

Ik sputter dat ik toch zou zweren dat het een hond is van het betreffende ras. De superuser kijkt met een grote glimlach terug. Omdat ik het ras weet te benoemen, wil hij wel toegeven dat het er een is. Maar niet zonder nog eens duidelijk te stellen dat de hond een werker is die het HELE huis sloopt als hij niet dagelijks mag doen waarvoor hij in de wieg is gelegd.

Wat een prachtige tactiek! Fantastisch om honden zo te beschermen tegen mensen die goedbedoeld (maar soms met desastreuze gevolgen) een hond op uiterlijk kiezen, zonder voor de inhoud te gaan. En daarbij nog eens asielhonden promoten ook! Deze man is mijn held van de dag.

NB. Nieuwsgierig naar het ras? Tsja. Je begrijpt dat ik de superuser niet dwarszit en niet noem om welk ras het gaat. Ik kan je wel verklappen dat hij doorgaat voor een kruising tussen een Rottweilier en een Teckel. En dat in het asiel niet veel van deze betreffende kruisingen zitten, maar wel een heleboel andere leuke honden!

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Shandra zegt:

  Vind ik een mooie tactiek! Hartstikke slim, maar jammer dat het niet zo makkelijk is met de bekendere werkrassen. Ik heb bewust gekozen voor een asiel-Mechelaar, wetende dat het dier lekker veel aan het werk mag met mij (ik leid haar op tot mijn ADL-hulphond) en vanwege veel positieve ervaringen met de Mechelaar van mijn ouders… maar in de zoektocht schrik je je kapot hoeveel Mechelaars en andere herders er in het asiel zitten, omdat mensen het mooie, stoere honden vonden maar de drive van het dier niet aankonden. Je zou willen dat fokkers van werkrassen ook toekomstige eigenaren eens gingen screenen, of in ieder geval tekst en uitleg gaven over wat het ras nodig heeft. Dat wordt naar mijn mening niet vaak genoeg gedaan. :s

  • De Partij voor de Dieren heeft geen bezwaar tegen het misbruik van honden als ‘hulphond’. Opmerkelijke concessie.
   Van de ‘Hondenbescherming’ hebben honden sowieso niets te verwachten, zoals hier meermaals gebleken is.

 2. helemaal mee eens de meeste mensen hebben een hond en doen er verder niets mee
  wij hebben2 Briard onze 6de en 7de twee zussen elk heeft er een onder zijn hoede
  (dit geeft natuurlijk onderling wat hilarische sportieve competitie strijd) maar o wat een lol
  Briard zijn bij uitstek werkers ik was ooit eens een vloertje aan het timmeren en had ze een dag of 2/3 wat minder bezig gehouden zou net een spijker in de vloer jassen maar de neus van een van de 2 lag er zowat op toen wist ik het weer eerst maar weer eens wat met ze gaan doen, ze gaan zich rot vervelen als je dat niet doet
  vr gr peter

 3. In dierproeven misbruikt men bij voorkeur beagles. Kleine, vriendelijke honden. Handzaam.
  Tot mijn verbazing kwam Maastricht ineens met labradors op de proppen. Ik begrijp niet goed waarom.
  Wil Ineke dat misschien eens uitleggen? (Hondenbescherming!)

 4. Een hond is wat het is, namelijk een hond. Voor de echte hondenliefhebber maakt het geen verschil of het een kruising is of een hele dure rashond (met al zijn erfelijke gebreken). De echte hondenliefhebber gaat het om het (hondse) karakter van het dier.
  En inderdaad, reclame voor asieldieren is mooi meegenomen, want in de asielen zitten veel te veel lieve honden op een goed huis te wachten.