De Noorse politie werkt aan de oprichting van een speciale eenheid tegen dierenleed en dierenmishandeling, te vergelijken met de Nederlandse en Zweedse dierenpolitie. Hoofddoel is het controleren op naleving van de wetgeving over dierenwelzijn, waarbij overtreders hun straf niet zullen ontlopen. Dierenwelzijnsorganisaties juichen het voorstel toe.

dierenpolitie
Foto: HuBar/Wikipedia

Als je een dierenwelzijnswet hebt, maar hij wordt niet gehandhaafd, dan heb je er niets aan. Dierenmishandeling bestrijden is een specialisme, en dus is nu ook in Noorwegen een unit dierenpolitie opgezet om naleving van de wet te controleren. Het is de bedoeling om overtreders op te sporen, zodat deze gestraft kunnen worden. In Noorwegen staat maximaal 3 jaar cel op ernstige dierenmishandeling, maar om de daders aan te pakken heb je politiemensen nodig die verstand hebben van zaken. Of dieren, in dit geval. Hoe dan ook, de Noorse dierenpolitie is een feit.

Mes
De handhaving van de dierenwelzijnswetgeving staat voorop bij de nieuwe politie-eenheid, aldus minister Sylvi Listhaug van Landbouw:

“Wij moeten goed voor onze dieren zorgen. Dieren zijn weerloos. Als je wetten voor ze hebt, zal er ook een vervolg moeten zijn wanneer iemand die wet overtreedt.”

Maar de politie hoopt met de oprichting van de dierenpolitie dat het mes aan twee kanten snijdt. Dierenmishandelaars zijn ook vaak agressief tegen mensen, zo is de redenatie. Mishandeling van dieren levert soms bijkomende zaken op, zoals huiselijk geweld of criminele activiteiten. Omdat geweld tegen dieren en mensen in bepaalde gevallen samengaan zouden de misdaadcijfers kunnen dalen wanneer dierenmishandelaars sneller gestraft worden, zo is het streven.

Serieus
Vooralsnog gaat het om een proef van 3 jaar. In het gewest Sor-Trondelag zal een driekoppig team aan de slag gaan als rechercheur, juridisch adviseur en coördinator. Vorig jaar waren er 38 ernstige meldingen van dierenmishandeling in Noorwegen. De verwachting is dat het aantal meldingen oploopt wanneer er meer handhaving plaatsvindt, omdat mensen het gevoel krijgen dat aangifte doen loont. Noorse dierenwelzijnsorganisaties zijn blij met de beslissing en zeggen dat de rechten van dieren nu eindelijk eens serieus genomen worden.

Vorige week nog schreef PiepVandaag dat de Nederlandse 160-koppige dierenpolitie steeds minder aan haar taak toekomt omdat ze vaker op andere zaken gezet worden. Meer dan de helft zou niet meer direct inzetbaar zijn voor meldingen over dierenmishandeling. Dit terwijl er genoeg voorbeelden zijn dat de dierenpolitie hard nodig is en juist uitgebreid moet worden.

Bronnen: Wordlink, RT ©PiepVandaag.nl Bart van Riel

Dierenpolitie moet blijven!

Foto: HuBar/Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Politi-_og_lensmannsetaten#/media/File:Police_car_in_Trondheim.jpg