Olifant Sunder, die gehouden wordt in een donkere schuur bij de Jyotiba tempel in India, is nog steeds niet vrijgelaten. Het veertienjarige dier staat continu vastgebonden aan metalen kettingen, met scherpe voetboeien. Hoewel dr. Patangrao Kadam, minister van Bosbeheer, vorig jaar al besloot Sunder vrij te laten in een door PETA aangewezen reservaat, is dit nog steeds niet gebeurd.

Sunder
Foto: Elephant e-activism

Omdat het bevel tot vrijlating tot nu toe niet is uitgevoerd, gaat PETA door met actievoeren. De organisatie vindt het onacceptabel dat Sunder nog steeds geen bewegingsvrijheid heeft, op de enkele keer dat het dier een wandeling om de tempel maakt na. Ook heeft PETA bewijs dat de mahout (verzorger) Sunder mishandelt, onder meer met de gemene olifantenhaak. Op foto’s is te zien dat het dier wonden en littekens over het gehele lichaam heeft.

In India worden vele olifanten bij tempels gehouden, als een eerbetoon aan de god Ganesh. Helaas worden de dieren ondanks deze verering vaak slecht behandeld en in onnatuurlijke omstandigheden gehouden. Olifanten zijn zeer intelligent en sociaal en zijn in het wild 18 uur per dag bezig met wandelen, baden en interactie. Ze leven in hechte families.

Sunder heeft recht op een beter leven en het is tijd dat hij eindelijk de vrijheid krijgt die hem beloofd is.

Teken daarom deze petitie van PETA en verzoek de autoriteiten Sunder over te brengen naar het reservaat.

Bron: PETA ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde