Sterren sluiten zich aan bij de internationale strijd om de vrijheid van dit geboeide en mishandelde dier

Sunder de babyolifant kan geen enkele stap verzetten, door zijn nauwe voetboeien met middeleeuwse, scherpe pinnen. Hij wordt geregeld geslagen. Daarnaast heeft hij een ernstige oogwond die nodig moet worden behandeld: de jongen die hem verzorgt heeft hem wreed met een metalen pook in zijn oog geprikt.

Sunder babyolifant
Foto: PETA

Door deze hartverscheurende foto’s die de vreselijke kwelling van dit jonge dier duidelijk in beeld brengen, heeft Sir Paul McCartney zich aangesloten bij de internationale strijd voor de bevrijding van Sunder. De voormalige Beatle wil dat de Indiase regering ingrijpt in de ellendige toestand van de olifant en waarschuwde ‘De wereld kijkt toe’.

Het jonge dier is beperkt tot een kleine en donkere hut bij een tempel, nadat hij uit een bos in het zuidwesten is geroofd. Sinds hij de trieste beelden van Sunder’s vele verwondingen zag, vraagt Sir Paul de functionarissen om in te grijpen en de olifant te redden.

In een brief, die hij tijdens de repetities van de openingsceremonie voor de Olympische Spelen aan de Indiase regeringsminister schreef, zei hij dat ‘de wereld toekijkt’. Hij zei: ‘Ik heb foto’s gezien van de jonge Sunder, de olifant die helemaal alleen en geketend met puntige kettingen in een schuur bij de Jyotiba tempel wordt gehouden.’

‘Ik roep u op om de juiste beslissing te nemen en Sunder zo snel mogelijk in het bos te laten rehabiliteren. Jaren van zijn leven zijn verwoest door hem op deze manier te houden en te mishandelen en nu is het genoeg geweest. Ik vraag u respectvol uw bevoegdheid te gebruiken om Sunder te redden, hem te beschermen en uiteindelijk in een kudde in het bos te laten integreren.’

Sunder babyolifant
Foto: PETA

De ellende waarin de olifant verkeert werd ontdekt door supporters van de PETA-campagne (People for the Ethical Treatment of Animals). Hij wordt gehouden in Kerala waar wilde jonge olifanten vaak worden gevangen, om bij tempels als substituut van de Hindoe-god Ganesha te worden gebruikt. De campagnevoerders zeggen dat dit het topje van de ijsberg is, omdat veel van deze grote, tegendraadse dieren slecht worden behandeld en meedogenloos worden geslagen. De meesten ontberen medische verzorging en krijgen verkeerd voedsel, waardoor ze ondervoed en er slecht aan toe zijn.

Een woordvoerder voor PETA vertelde dat Sunder’s verzorger ervandoor is sinds zijn wandaden werden ontdekt en wereldkundig gemaakt. Hij zei: ‘Veel olifanten vertonen tekenen van ernstig psychologisch leed, zoals heen en weer zwaaien, knikkebollen en schommelen. ‘Het gebrek aan beweging en de jaren waarin ze steeds in dezelfde positie moeten staan, op hard beton, in hun eigen afval, leidt tot pijnlijke en misvormende voetkwalen en artritis.’

Sir Paul is de stem van de dierenrechtenbeweging: zo ondersteunde hij het verbod op de handel in honden- en kattenbond en ging hij op de foto met babyzeehonden om zich tegen de zeehondenslachting te verzetten.

Vorig jaar bracht de Daily Mail de ernstige toestand van Anne aan het licht, de laatste circusolifant in Groot-Brittannië, die beestachtig door haar oppasser werd geslagen met een hooivork. Door gulle lezers kon zij worden overgebracht naar het Longleat Safari park waar volgend jaar een opvangcentrum ter waarde van euro 505.413 euro wordt voltooid.

Haar voormalige verzorgers, circuseigenaren Moira en Bobby Roberts, zullen naar verwachting later dit jaar terechtstaan.

Teken de petitie om Sunder te bevrijden!

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde