Het was een stressvolle tijd voor de zwangere koe Penka, haar radeloze eigenaar en tienduizenden dierenvrienden over de hele wereld, die hebben gestreden om haar leven te redden. Penka was vorige maand per ongeluk, zonder paspoort, uit het Bulgaarse grensdorp Mazarachevo afgedwaald en zo vanuit de EU naar Servië gewandeld, een niet-EU-lidstaat. Bij de terugkeer ging het mis.

Penka
Ze heeft niets verkeerds gedaan | Foto: screenshot video CBSDFW/YouTube

Sir Paul McCartney was een van de pleitbezorgers voor Penka, na het nieuws dat er plannen in de maak waren om haar te doden, met als reden het ‘overschrijden van de grenzen van de Europese Unie zonder de juiste papieren’. Want nadat Penka was teruggegeven aan haar eigenaar, Ivan Haralampiev, zeiden Bulgaarse functionarissen dat:

“Het dier moet worden afgemaakt vanwege strikte EU-regels, ondanks dat het een positieve gezondheidsverklaring heeft gekregen van de Servische dierenartsen.”

Niets verkeerds gedaan
McCartney deelde vervolgens op Twitter een link met zijn bijna 4 miljoen volgers naar een nu gesloten petitie, die met meer dan 30.000 handtekeningen bijdroeg aan de levensreddende verandering van plannen, want Bulgarije heeft uiteindelijk ingestemd om de 5-jarige zwangere Penka te sparen:

“Ik denk dat het erg leuk zou zijn om deze zwangere koe een tweede kans te geven. Ze heeft niets verkeerds gedaan. Doe met ons mee als u het daarmee eens bent.”

Afspiegeling
De eigenaar van Penka ziet in de aanvankelijke handelswijze van de ambtenaren een afspiegeling van de hele EU:

“Wij geloven dat de zaak Penka een gebrek aan medeleven van het EU-ambtenarendom voor gewone mensen weerspiegelt.”

Gelukkig, met de hulp van Paul McCartney en duizenden andere dierenvrienden die Penka een stem gaven, kreeg compassie uiteindelijk de overhand van bureaucratie:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: World Animal News ©AnimalsToday.nl Bart van Riel