Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) roept Landbouwminister Carola Schouten per brief op de 19 Nederlandse ‘horrorslachthuizen’ per direct te sluiten totdat de situatie verbeterd is. Bovendien verzoekt de organisatie de minister permanent cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen nu eindelijk verplicht te stellen.

horrorslachthuizen
Oproep minister Schouten: ‘Sluit 19 horrorslachthuizen en stel cameratoezicht nú verplicht’ | Foto: CIWF

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de weerzinwekkende misstanden in Nederlandse slachthuizen niet nog steeds dagelijks voorkomen. De minister moet nú in actie komen en deze horror stoppen.”

‘Horrorslachthuis plaatst nooit vrijwillig camera’s’
In mei 2017 maakte toenmalig staatssecretaris Van Dam, naar aanleiding van de schokkende misstanden in Belgische slachthuizen, afspraken met grote Nederlandse slachthuizen over het vrijwillig installeren van camera’s. Dit is overduidelijk niet toereikend. Geert Laugs:

“Een horrorslachthuis, zoals het in het NVWA-onderzoek genoemde ‘slachthuis 23’, dat boete na boete krijgt en niets verbetert, zal nooit vrijwillig camera’s installeren.”

CIWF pleit al jaren bij de EU voor verplicht cameratoezicht. Camera’s hebben een positieve impact op de situatie in slachthuizen: problemen worden eerder gesignaleerd en misstanden worden voorkomen, doordat medewerkers onder toezicht zorgvuldiger werken.

Levend koken en villen
CIWF reageert op inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die RTL Nieuws gisteren naar buiten bracht. Hierin wordt melding gemaakt van overtredingen bij 19 Nederlandse slachthuizen in ruim 2 jaar, waarbij 48 boetes werden opgelegd voor ernstige misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. Het gaat onder andere om het levend ‘koken’ en villen van dieren.

Compassion in World Farming
Compassion in World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

Persbericht Compassion in World Farming