Op 4 juni vond er een heftige vulkaanuitbarsting in Guatemala plaats. De dorpen San Miguel Los Lotes en El Rodeo werden grotendeels door een stroom lava bedekt na de uitbarsting van Volcán de Fuego. De eruptie kostte het leven aan zeker 110 mensen, en momenteel worden nog 197 mensen vermist. Honderden mensen raakten gewond en ruim 3000 mensen werden geëvacueerd uit nabijgelegen dorpen. Ook veel dieren zijn slachtoffer geworden van de vulkaanuitbarsting en hebben het niet overleefd. Andere dieren overleefden het wel maar hebben dringend hulp nodig. Diverse dierenorganisaties in Guatemala vragen om hulp om zoveel mogelijk dierenslachtoffers te kunnen redden en verzorgen.

vulkaanuitbarsting
Hulp gevraagd voor dierenslachtoffers vulkaanuitbarsting Guatemala | Foto: Humane Society International

Brandwonden
Brandweermannen, het leger en de politie probeerden de afgelopen weken zoveel mogelijk mensen en dieren in het rampgebied te vinden en te helpen. Veel dieren zijn hun families kwijtgeraakt omdat hun eigenaren zijn overleden. Verder zijn veel dieren ernstig gewond geraakt door de eruptie van Volcán de Fuego en hebben medische verzorging en opvang nodig. Brandwonden komen veel voor, net als andere soorten verwondingen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Diverse reddingsorganisaties in Guatemala zijn de afgelopen weken bezig geweest dieren uit het rampgebied te halen. Zo hebben Unidos Para los Animales, Antigua Street Dogs, Chucho Feliz en Vet-Pro de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk dieren te redden. De opvangcentra zitten overvol. Een deel van de dieren wordt tijdelijk opgevangen bij mensen die zo aardig zijn geweest om hun huis of boerderij ter beschikking te stellen voor de dierenslachtoffers.

Vulkaanuitbarsting
Geredde hond met brandwonden | Foto: Facebookpagina Unidos Para los Animales

Daarnaast is een professioneel team van hulpverleners en dierenartsen van Humane Society International naar Guatemala afgereisd om ter plekke medische zorg te bieden. Het gaat hierbij onder meer om het weghalen van dieren uit het rampgebied en het verlenen van medische verzorging.

Deze reddingsorganisaties zijn geld aan het inzamelen om de medische kosten voor de behandeling van de brandwonden en andere fysieke schade te behandelen. In Guatemala zelf vragen ze naast financiële hulp ook om zoveel mogelijk dekens, handdoeken, medisch materiaal en voeding. U kunt vanuit Nederland helpen: 

  • Humane Society International vraagt om donaties voor hun rampenfonds zodat ze zoveel mogelijk kunnen betekenen voor de dierenslachtoffers in Guatemala. Klik hier om geld te doneren.
  • Unidos Para los Animales, Antigua Street Dogs, Chucho Feliz en Vet-Pro hebben ook geld nodig. Hieronder vindt u meer informatie over de wijze waarop er vanuit het buitenland geholpen kan worden.

Vulkaanuitbarsting Guatemala

Bron: El Economista America ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer