Morgen begint in het Chinese Yulin het jaarlijkse hondenvleesfestival weer, ter ‘viering’ van het begin van de zomer. Wereldwijd vinden protesten plaats tegen de gruwelijke en massale slachting van duizenden honden. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren stuurt voor het derde jaar een waarnemer om het leed vast te leggen en om de autoriteiten over te halen te stoppen met de barbaarse traditie. Dagelijks zal Bont voor Dieren verslag uitbrengen en er bij de Chinese autoriteiten op aandringen het festival te verbieden.

hondenvleesfestival
Honden wachtend op de slacht voor het Yulin Festival | Foto: screenshot video Duo Duo Project/YouTube

Bont voor Dieren wil de vraag naar bont vanuit Nederland ontmoedigen en de Chinese bevolking bewust maken van het dierenleed achter hun bontindustrie. De campagne van Bont voor Dieren richt zich dit jaar dan ook geheel op China. Deze week werd een succesvolle crowdfunding afgerond waardoor bijna 18.000 euro werd opgehaald voor een documentaire met undercoverbeelden. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert:

“We zien dat undercoverbeelden die de waarheid tonen groot effect hebben. Zo werd angorawol uit de schappen gehaald van diverse winkelketens toen er beelden van levend geplukte konijnen werden vertoond. Zeehondenbont is verboden in Europa omdat de beelden van doodgeknuppelde jonge zeehonden op ieders netvlies staan. Datzelfde hopen we met beelden van Yulin en de Chinese bontindustrie te bereiken.”

hondenvleesfestival
Wolfje van Animals Today is tegen het Yulin hondenvleesfestival | Foto: Karen Soeters

Levendige industrie
Hondenvlees is populair in China. Honden, ook huisdieren, worden gestolen van straat, geslagen, in kleine kooitjes opgesloten en soms nog levend op de barbecue gelegd. Verder kent China een levendige honden- en kattenbontindustrie. Hoewel dit bont in Europa verboden is, wordt het in China nog op grote schaal geproduceerd.

Het verslag over Yulin zal dagelijks op de website van Bont voor Dieren te lezen en bekijken zijn.

Persbericht Bont voor Dieren