De Aziatische olifant Hanako leeft al 61 jaar in haar eentje in een kale betonnen behuizing in de Inokashira Park Zoo in Tokio. Er is geen gras, geen enkele boom of andere begroeiing, en het is onduidelijk wanneer ze voor het laatst een soortgenoot heeft gezien. Daar moet een einde aan komen, en daarom is er een petitie opgezet voor deze eenzame olifant.

Hanako
Hanako in haar betonnen gevangenis | Foto: Yu Morita/Flickr

Hanako is inmiddels 68 jaar oud, dus heel veel jaren heeft ze niet meer te leven. Voor zover je van een leven kunt spreken, want een bezoeker omschreef de omstandigheden in de dierentuin als volgt:

“Dit is één van de meest wrede dierentuinen in de moderne wereld. Ze staat helemaal alleen, bijna levenloos in een betonnen bak zonder enig comfort of iets wat haar kan stimuleren.”

Deze beschrijving wordt ondersteund door videobeelden die dateren uit 2013, waarin Hanako wiegend speelt met een stuk waterslang, de enige vorm van afleiding in haar gevangenis:

Vervanging
De Japan Times schrijft dat Hanako in 1947 is geboren in Thailand. Toen ze 2 jaar was werd ze naar Japan gehaald en ging naar de Ueno dierentuin om de vorige olifant te vervangen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de gouverneur van Tokio door uithongering om het leven was gekomen. Enkele jaren na haar aankomst in Japan werd Hanako overgeplaatst naar de Inokashira dierentuin en is daar sindsdien altijd gebleven.

Temperament
Al jaren terug heeft Hanako vrijwel al haar tanden verloren en op dit moment heeft ze problemen met haar spijsvertering. Als gevolg van haar jarenlange mishandeling heeft de olifant een ‘temperament’ ontwikkeld; een boosheid die in 1957 leidde tot het vertrappen van een man die haar betonnen behuizing binnenkwam en later ook één van de verzorgers. Voor straf moest ze daarna jarenlang aan kettingen geketend haar tijd doorbrengen. Recenter zou Hanako een verzorger en een dierenarts hebben omgegooid en iemand hebben achternagezeten. Volgens het hoofd van de verzorging was er in deze gevallen geen sprake van een ongeluk, maar was Hanako bewust bezig. Ondanks deze kennis is er nog steeds niet verbeterd in haar leefomstandigheden.

Hanako
Foto: uniunitwins/Flickr

Petitie
Het mag duidelijk zijn dat Hanako in een eenzame hel leeft, en daar moet een einde aan komen. Daarom is er een petitie opgezet die eist dat ze wordt bevrijd uit haar gevangenis, een goede medische verzorging krijgt, toegang tot een zwembad en contact met soortgenoten. Hanako heeft in haar laatste jaren recht op een dierwaardig bestaan en een leven zonder agressie in haar hoofd. Laten we hopen dat ze die vrede snel kan vinden, hoewel er nauwelijks opvangcentra voor olifanten zijn die banden hebben met Japan, zodat het vooralsnog onduidelijk is wie Hanako kan en zal redden. Het tekenen van de petitie zet hopelijk druk op de ketel.

Teken de petitie hier.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel