Er moet een einde komen aan het afschieten van oude of zieke huisdieren. Dat vinden Amerikaanse dierenbeschermers in de staat New Hampshire, nadat de bruin-witte naturashond Bruno op deze wrede manier werd gedood.

afschieten
Foto: Pixabay

Katie Treamer is mede-oprichter van Justice for Bruno, een lobbygroep die opkomt voor het verbieden van dit misdrijf, namelijk een huisdier doodschieten. Dit is een gruwelijke manier van je huisdier laten ‘inslapen’, zegt Treamer tegen AP the big story:

“Er is meerdere keren op Bruno geschoten en daarna is hij achtergelaten om te sterven.”

Eeuwenoude traditie
De reden voor het afschieten van je eigen huisdier met een wapen komt voort uit de geschiedenis van New Hampshire. Het is namelijk een traditionele methode, waarbij het doden van een oud of hulpbehoevend dier met een wapen als humaan wordt gezien. Daarnaast heeft New Hampshire geen zogenoemde ‘emergency euthanasia’ wetten om een beroep op kunnen doen. Om die reden heeft de lobbygroep aan de staat New Hampshire een handtekeningenactie overhandigd met maar liefst 36.000 ondertekenaars, die streven naar een nieuwe wet om deze situatie te veranderen.

Nieuwe wet als afschrikmiddel
De officier van justitie van de districten Penobscot en Piscataquis laat weten dat hij in zijn 30 jaar dienst nog nooit iemand heeft berecht voor het afschieten van een huisdier. Hij vertelt over een recente zaak waarbij een vrouw haar hele kudde van 10 geiten doodschoot. Er zijn veel mensen boos over hoe Bruno aan zijn einde is gekomen, maar door de diepgewortelde traditie zou een verbod niet mogelijk zijn. Toch denkt Joanne Bourbeau, de regionale directeur van de Humane Society of the United States, dat een wet als afschrikmiddel kan werken, hoewel handhaving moeilijk wordt.

Gebruikelijk
Republikein John Tholl, lid van het huis van afgevaardigden in New Hampshire, zegt dat het gebruikelijk is dat mensen hun dieren (niet alleen honden) afschieten wanneer ze ongezond of oud zijn. Ze moeten dan worden verlost uit hun lijden en de kosten om dat te laten doen door een dierenarts zijn hoog. Daarbij benadrukt hij ook nog dat er mensen zijn die gekwalificeerd zijn om met een schot een dier te doden. Katie Treamer van Justice for Bruno reageert daarop dat de tijden zijn veranderd en er veel betere manieren zijn om het leven van je hond of ander huisdier te beëindigen. Ze kan zich niet voorstellen dat haar eigen hond op deze manier aan zijn einde zou komen:

“De manier waarop het altijd al gedaan werd is niet de manier waarop het nog steeds gedaan moet worden.”

Bron ©PiepVandaag Lisa van der Linden