Voor de kust van Madagaskar heeft een team van mariene biologen onder leiding van Salvatore Cerchio voor het eerst een omurawalvis op camera vastgelegd. De omurawalvis is zeer zeldzaam. Zijn bestaan werd, ondanks zijn lengte van 12 meter, pas in 2003 voor het eerst ontdekt. In dat jaar werd er een walvis van een onbekende soort dood gevonden, hij kreeg de naam omurawalvis.

Omurawalvis
Omurawalvis | Screenshot video

Vanaf 2003 zijn onderzoekers al op zoek naar een levende soortgenoot en dat is in 2011 voor het eerst gelukt. Echter verwarden de onderzoekers de moeder en haar jong en later ook een andere volwassen omurawalvis voor een brydevinvis, een andere walvissoort die ook voor de kust van Madagaskar leeft. Ook in 2012 werd er een aantal omurawalvissen gespot, de onderzoekers merkte wel dat er iets anders was aan de walvissen, maar het kwartje viel nog niet. Pas een jaar later toen de onderzoekers verder van de kust in diepere waters opzoek gingen waren ze er van overtuigd dat de walvissen die ze zagen geen brydevinvissen waren maar omurawalvissen.

Balaenoptera omurai – Omura’s whale

“Ik was opgewonden, omdat ik wist dat we omurawalvissen hadden gevonden”, aldus Salvatore Cerchio.

De walvissen bevonden zich duizenden kilometers verder dan de plek waar we dachten dat ze rond zouden zwemmen.

“Sommige teamgenoten dachten dat het ging om een nieuwe soort en begonnen al nieuwe namen te verzinnen”.

Verschillende testen bevestigden in 2014 dat de onderzoekers inderdaad de eerste levende populatie omurawalvissen hadden gevonden. Op dat moment waren de dieren al 44 keer waargenomen.

Omurawalvissen zijn gebouwd voor snelheid. Het zijn spectaculaire dieren met lange smalle lichamen. Wat de dieren verder bijzonder maakt is dat ze asymmetrisch zijn. De rechter kant van hun lichaam is lichter dan hun linker kant. Vanaf hun ogen tot hun borstvin zijn ze bedekt met vlekjes en strepen. Hierdoor is elke walvis uniek en dus te onderscheiden van zijn soortgenoten.

Onduidelijk is hoeveel omurawalvissen er precies zijn. Mogelijk worden deze dieren in gevaar gebracht door de geluiden die worden gemaakt door de olie-industrie. Deze verstoren de geluiden die de walvissen zelf maken.

Bronnen: BBC.com & 9news.com.au ©PiepVandaag.nl Lianne Raat