Vorige week zondag heeft een jager in het Noord-Hollandse Zuidermeer vermoedelijk per ongeluk een hond doodgeschoten. Getuigen denken dat de jager hond Truusje aanzag voor een vos. De jager blijft volhouden dat hij een vos heeft geschoten.

hond truusje
Truusje | Screenshot video RTV Noord-Holland

Baasje Nick Catalani vraagt zich in een interview met Dichtbij.nl vooral af:

“Hoe stom kun je zijn?”

Catalani laat zijn honden zondags altijd loslopen op de landen rond zijn huis, omdat het dan niet zo druk is op de weg en zo ook vorige week zondag. Twee van zijn honden kwamen na een uurtje weer terug, maar Truusje niet. Vervolgens begon Catalani een zoektocht door het hele dorp, maar Truusje was spoorloos. De dagen erna verspreidde hij flyers over vermissing van Truusje waarop verschillende mensen meldden dat de hond zou zijn doodgeschoten.

“Twee jongetjes hebben gezien hoe een jager schoot. Ze wisten zeker dat het een hond was, want toen ze floten kwam de hond kwispelend op ze af. Welke vos doet dat nou? Ook had de hond een roodkleurige halsband om.”

Geen lijkje

Er is geen lijkje van Truusje, Catalani denkt dat het dode hondje is weggemoffeld. De jager die heeft geschoten komt niet uit de buurt en zou het dier al naar een destructiebedrijf hebben overgebracht.

“Die heb ik gebeld, maar die nemen helemaal geen vossen in. Die moet je bij de gemeente afleveren. En daar weten ze ook van niets. Iemand zou ook foto’s hebben gemaakt van het lijkje. Toen ik daar om vroeg, was zijn telefoon gecrasht. Ik vind het allemaal iets te toevallig. Ik wil gewoon weten wat er met mijn hond is gebeurd. Dan kunnen we het een plekje geven. We missen haar ontzettend.”

Aangifte

Catalani heeft inmiddels aangifte gedaan van verdwijning van zijn hond bij de politie en de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) wacht het politie-onderzoek af. Klaas Valkering (NOJG) zegt dat de betreffende jager niet wil reageren omdat hij erg emotioneel is.

“Hij krijgt een hoop over zich heen voor iets waarvan hij niet meer kan bewijzen dat hij het niet heeft gedaan.”

Verder stelt Valkering:

“Vooralsnog gaan we ervan uit dat het gaat om een misverstand. De jager heeft ons verzekerd dat het om een vos gaat. We hopen dan ook dat de hond alsnog wordt gevonden. Mocht wel blijken dat de jager een fout heeft gemaakt, dan zijn we daar heel hard in. Dan wordt een lid van de organisatie geroyeerd.”

RTV Noord-Holland – ‘Hond doodgeschoten door jager tijdens buitenspelen’

Bronnen: Dichtbij.nl, Telegraaf.nl & RTV Noord-Holland ©PiepVandaag.nl