Vanaf eind dit jaar mag het gevaarlijke landbouwgif glyfosaat niet langer aan particulieren verkocht worden in ons land. Glyfosaat is een bestanddeel van onkruidbestrijder RoundUp. Vorige week kondigde de Franse minister van Milieu Ségolène Royal tevens een verbod op vrije verkoop van Monsanto’s RoundUp in tuincentra aan.

Ook Frankrijk verbiedt RoundUp

Afgelopen maart kwam glyfosaat voor de zoveelste keer negatief in de actualiteit nadat nu zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde dat de herbicide kankerverwekkend zou zijn. Vanuit de politiek en consument klinken meer en meer geluiden het gebruik en verkoop van het middel aan banden te leggen. In Nederland is dus al sprake van een dergelijk verbod.

Polen

Tuincentra zijn daar desalniettemin sceptisch over. Volgens hen is er nog veel vraag naar het product en gaat een verbod averechts werken. Zo verklaarde Hans Menken van Groenrijk in het Friesch Dagblad:

“Goede voorlichting werkt beter dan een verbod. Als het in Nederland niet meer te koop is, wordt het gewoon via internet in Duitsland of Polen besteld, daar is het volop verkrijgbaar. Waarom bestrijdingsmiddelen niet verkopen op recept zoals je medicijnen bij de apotheker haalt? Dan kun je mensen uitleggen waarom je het niet op de oprit moet toepassen omdat het dan via het riool in het oppervlaktewater terecht komt. Door het in zeer kleine doses op het onkruid aan te brengen neemt het gewas het op en breekt het af. Ik ben beslist geen fan van RoundUp. Maar wie het niet in het buitenland haalt, gaat met chloor, zout en fabrieksazijn aan de slag. Daar word je ook niet vrolijk van, want dat soort middelen maakt een groot deel van het bodemleven stuk. Dan zie ik liever een verstandig gebruik van RoundUp.”

Milieuorganisatie Greenpeace onderkent direct dat na een algeheel verbod voor particulieren RoundUp gemakkelijk te verkrijgen zal zijn via internet. Herman van Bekkem van Greenpeace zou dan ook het liefst het verbod doortrekken:

“Verkoop via internet zou wat ons betreft dan ook verboden moeten worden. Als alternatief moeten we niet naar nieuwe chemische middelen grijpen maar het onkruid tussen de tegels mechanisch verwijderen. De gemeentes hebben stoom- en borstelapparaten maar er zijn inmiddels ook voor particulieren stoomapparaten op de markt. En er zijn ook tegels te koop waar geen onkruid meer tussen kan groeien. Dan ben je van het hele probleem af.”

Dump

Inmiddels verschijnen er op onder andere social media, berichten dat het lijkt of er voor het ingaan van het verbod extra veel RoundUp ‘gedumpt’ wordt door het veelvuldig in te zetten, vooral bij weiland. Volgens Landbouworganisatie LTO gaat het hier echter om “grasland dat op is en wordt vernieuwd”. Boeren vernieuwen grasland zodat grasproductie hoog blijft, daarbij is gebruik van RoundUp toegestaan, maar de LTO kan niets zeggen over exponentiële toename door het ophanden zijnde verbod.

Monsanto

Monsanto laat zich in de tussentijd niet uit het veld slaan en heeft de pr-machine volop draaien. Op de website is dan ook te lezen dat het volgens hen sowieso zo vaart allemaal niet zal lopen met dat verbod.

“Verwarring onder gebruikers van onkruidbestrijdingsmiddelen: ze zijn het spoor bijster geraakt in de diverse discussies over de verkoop van glyfosaat-producten. Monsanto is een van de fabrikanten van dergelijke producten – Roundup®  is een veelgebruikte onkruidverdelger voor siertuinen en harde oppervlakken zoals opritten, bestratingen en trottoirs. Monsanto werpt dan ook graag licht op wat er speelt. Want ondanks wat veel organisaties, tuincentra en media menen te hebben begrepen en soms ook vertellen: er is geen officieel gepubliceerd plan om deze populaire onkruidbestrijdingsmiddelen te verbieden. We lichten een en ander hier graag toe, en nodigen u uit contact met ons op te nemen als u dat wilt.” Lees verder op de website van Monsanto.

Saillante uitspraak: “We (Monsanto) verwachten geen wetenschappelijke basis die een einde aan de toelating (van RoundUp) zou rechtvaardigen.”

Bronnen: HLN.be, DeStentor.nl & FrieschDagblad.nl ©PiepVandaag.nl