Voor de derde keer bezocht House of Animals de frontlinie van Oekraïne, om asieldieren en hun verzorgers de winter door te helpen. Tijdens de reis vroeg Karen Soeters steun voor de actie ‘Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne’. Maar ook nu is deze hulp pure noodzaak.

Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne
Winters in Oekraïne zijn ijskoud | Foto: ©House of Animals

Op uitnodiging van lokale dierenbeschermers bezocht House of Animals tussen 12 en 19 december diverse organisaties in Oekraïne. De reis ging naar Mykolaiv, Zaporizja en Dnipro.
.

Kerstbrokken uit Nederland

Oekraïense winters zijn ijskoud. Wanhopige dierenbeschermers vragen om hulp bij de aanschaf van voer, om de kerstperiode tot de lente door te komen. Daarom startte House of Animals een actie om te voorkomen dat dieren de hongerdood sterven. Oprichter Karen Soeters bezocht het land voor de derde keer sinds het uitbreken van de oorlog:

“We kijken vooraf of onze steun op de juiste plek belandt. We noemen de actie ‘Kerstbrokken uit Nederland voor oorlogsdieren in Oekraïne’, maar het gaat om meer hulp dan alleen brokjes. De Oekraïense opvangen zitten boordevol. Nu het zo koud is hebben ze een snel groeiend gebrek aan voedsel, brandstof, medicijnen en veterinaire hulp.”

.

 

Hulp voor dierenopvang Myav-Gav in Dnipro, Oekraïne (video)

Oorlogsdieren

Sinds februari 2022 zwerven duizenden dieren in Oekraïne getraumatiseerd rond. De dambreuk in zomer ’23 veroorzaakte nog meer dierenleed. Ontheemde honden, katten, boerderij- en zelfs dierentuindieren worden door betrokken vrijwilligers op de been gehouden. Soms liggen ze daarbij zelf onder vuur. Soeters:

“Deze oorlog wordt verdrongen in het nieuws, maar de situatie in Oekraïne verslechtert met de dag. Asielen kunnen zonder extra steun de opvang en verzorging echt niet meer aan.”

.

House of Animals helpt dierenopvang Pegasus in Dnipro (video)

Een beetje kerst in de kou

House of Animals wilde de dieren en hun verzorgers ondanks de kou toch een beetje warmte van een kerstgevoel schenken. Karen Soeters:

“Noodhulp voor dieren in Oekraïne kan alleen dankzij donateurs. We vragen met klem om deze dieren en hun verzorgers te blijven steunen. Ook na de kerst, want de oorlog is een uitputtingsslag. Onschuldige dieren én de mensen die ze helpen mogen daar niet de dupe van worden.”

Vorige winter ontvingen asielen diervoer, medicijnen, nieuwe hokken en generatoren voor warmte en elektriciteit. Via een betrouwbaar netwerk wordt de noodhulp verspreid, ook naar verlaten gebieden langs de frontlinie waar mensen voor achtergebleven dieren zorgen.
.

Noodhospitaal voor oorlogsdieren in Oekraïne

Dieren helpen in Oekraïne

Naar aanleiding van het werkbezoek gaat House of Animals meehelpen om een mobiel noodhospitaal voor dieren op te zetten. Ook wordt een ‘brokken-luchtbrug’ opgezet, om met 540.ooo kilo voer de oorlogsdieren en hun verzorgers de winter door te helpen. Al deze noodhulp is mogelijk dankzij donateurs.
.

Karen’s blog: Kerstbrokken en liefde voor oorlogsdieren in Oekraïne

Karen’s blog: Kerstbrokken voor The City of Dog in Mykolaiv

Karen’s blog: Kerstbrokken voor Tanja en Pegasus in Dnipro

Karen’s blog: Kerstbrokken voor Angel in Zaporizja

©AnimalsToday | House of Animals