De Europese Commissie (EC) wil de beschermde status van de wolf afzwakken van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Ondanks de oproep van zo’n driehonderd Europese natuurorganisaties, die in een open brief de Europese Commissie vroegen dit niet te doen. De EC was hier niet gevoelig voor.

Brussel tornt aan de beschermde status van de wolf
De beschermde status van de wolf staat onder druk | Foto: publiek domein

De Europese Commissie leek meer open te staan voor lobbyisten van landbouworganisaties en jagers. Frappant detail: Ursula von der Leyen, de president van de Europese Commissie, heeft zelf een pony verloren door een aanval van een wolf in 2022. Dat is vreselijk voor alle betrokkenen, maar helpt niet mee om emoties thuis te laten.

Schapen en geiten

De Europese Commissie baseert haar beslissing op een nieuwe analyse (pdf), waaruit blijkt dat in Europa jaarlijks zo’n 65,5 duizend gehouden dieren door wolven worden aanvallen. Driekwart daarvan zijn schapen en geiten. Van de 60 miljoen schapen in de EU, wordt 0,065 procent gedood door wolven. Dit gebeurt vooral in Spanje, Frankrijk en Italië.

In de laatste 40 jaar zijn geen aanvallen op mensen bekend | Foto: publiek domein

Men is bang dat de wolf ook mensen zal aanvallen. Echter, in de laatste 40 jaar zijn er geen aanvallen op mensen bekend. De wolf is zeer schuw jegens mensen en vermijdt ze liever. Maar volgens de Europese Commissie maakt de groei van de wolvenpopulatie nieuwe maatregelen tegen de wolf noodzakelijk, vooral in regio’s waar zich problemen voordoen. ‘Het beleid blijft echter gericht op de bescherming van het dier’, aldus de commissie zelf.

Gevaar voor de wolf als soort

Nu is het nog zo dat een wolf alleen in uitzonderlijke gevallen mag worden gevangen of doodgeschoten. Met het nieuwe voorstel krijgen landen zelf meer mogelijkheden om maatregelen te nemen tegen de wolf. Het aantal wolven in Europa is in de afgelopen tien jaar gegroeid met 25 procent naar zo’n 20.000. Dat is nog niet genoeg voor een gunstige staat van instandhouding. Mocht men op deze dieren gaan jagen, dan heeft dat een direct effect op het voortbestaan van de hele soort. De wolf als diersoort loopt dus een reëel gevaar.
.

Diederik van Liere: Wachten op de put vol wolven?

Politieke zet

Het mogelijke nieuwe beleid is geheel in strijd met de bewering dat het gericht blijft op de bescherming van de wolf. Léa Badoz van de Eurogroup for Animals zegt dat de Europese Commissie is teruggekomen op eerdere beloftes en verplichtingen, zonder dit te ondersteunen met enig wetenschappelijk bewijs. Ze zegt verder:

“Het voorstel reflecteert een strategische, opportunistische en politieke zet, wat vragen doet rijzen over de motivaties erachter en hoe dit rijmt met de ware beleidsdoelstellingen. Wij doen een beroep op de lidstaten om rekening te houden met het wetenschappelijk bewijs en het hebben van de volle steun van de plattelandsgemeenschappen.”

.

Paintballgeweer tegen tamme wolf verboden
Foto: publiek domein

Europese natuurorganisaties

Europese natuurorganisaties zien het unaniem anders dan de Europese Commissie. In hun open brief benoemen zij vooral het gebrek aan wetenschappelijke basis voor dit besluit. Volgens de brief wordt de opinie over de wolf vooral sterk beïnvloed door de lobby van landbouworganisaties en jagers. Het lijkt hoofdzakelijk gericht op politiek gewin. De EC negeert daarmee de voorkeur van de Europese burgers.

Uit recent onderzoek onder plattelandsbewoners in 10 EU-lidstaten, blijkt dat een meerderheid van 68 procent pleit voor de strikte bescherming van wolven. In Europese landen waar wolven veel voorkomen (Duitsland, Finland, Frankrijk, Spanje en Polen) zijn burgers zelfs zeer positief over de (her)vestiging van de wolf. Maar liefst 93 procent van de mensen daar vindt dat wolven het recht hebben om in het wild te bestaan.

wolf
Foto: publiek domein

Preventieve maatregelen

De EC negeert de praktijk in landen waar de wolf al veel langer voorkomt. Het doden van gehouden dieren door wolven is met preventieve maatregelen sterk te verminderen. In Duitsland merkt men dat het aantal gedode dieren niet samenhangt met het aantal wolven of het aantal gehouden dieren, maar vooral door de inzet van elektrische hekken, kuddewaakhonden, de dieren ’s nachts op stal zetten of binnen een kleinere, veilige nachtweide houden. In Duitsland daalde het aantal gedode dieren afgelopen jaren met zo’n 15 procent. En dat kan nog veel beter, want lang niet elke dierhouder maakt gebruik van deze maatregelen.

In Nederland gebeurt dit zeker nog veel te weinig, terwijl het beschermen van je dieren wel wettelijk verplicht is. Artikel 1.6, derde lid van het Besluit houders van dieren bepaalt dat een dier, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, zo nodig bescherming wordt geboden tegen roofdieren. Dit houdt in dat dierhouders in gebieden waar wolven voorkomen, verantwoordelijk zijn voor het beschermen van hun dieren die buiten in de wei lopen tegen aanvallen van wolven en loslopende honden.
.

Diederik van Liere: Leerervaring jonge wolven met schapen is te voorkomen

Tornen aan beschermde status wolf ‘roekeloos’

Voor nu heeft de wolf nog een (strikt) beschermde status. Om het voorstel van de Europese Commissie door te laten gaan – van strikt beschermde status naar beschermde status – is een besluit nodig van de Europese Raad. Daarin zijn alle EU-lidstaten vertegenwoordigd. Het is nog niet bekend wanneer dit behandeld gaat worden. Het Wereldnatuurfonds (WWF) noemt het voorstel van de Europese Commissie ‘ongekend roekeloos en totaal onverantwoord’ en roept samen met partnerorganisaties de lidstaten op het voorstel te verwerpen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen