Gistermiddag stemde de EU Landbouwcommissie voor een rapport dat het begin kan betekenen voor beter welzijn voor de konijnen in de Europese vee-industrie. Het rapport, geschreven door Europarlementariër Stephan Eck, pleit voor een gradueel einde aan het gebruik van kooien en voor het gebruik van alternatieve houderijsystemen, zoals het parksysteem. Het amendement dat Europese welzijnswetten voor konijnen eist, werd echter met slechts éen stem verschil verworpen.

konijnen
EU Landbouwcommissie stemt: Geef konijnen meer ruimte | Foto: CIWF

Toch is het een historisch moment: het is voor het eerst dat het onderwerp van konijnenwelzijn in de EU besproken wordt. Over enkele weken zal ook het gehele Europees Parlement over het rapport stemmen. Compassion in World Farming (CIWF) voert al jaren campagne voor beter konijnenwelzijn in Europa. De organisatie zet nu alles op alles om het standpunt van de landbouwcommissie verder aan te scherpen voor de volgende stemming.

Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) zegt het volgende:

“Achttien jaar nadat Europa besloot om kippen te verlossen uit kale legbatterij-kooien, is nu eindelijk een eerste stap gezet om ook konijnen te bevrijden uit hun kooi. Dat is hard nodig want konijnen in kooien gevangen houden, is een van de wreedste praktijken in de bio-industrie. Vooral in Zuid-Europa is de situatie afschuwelijk. De Partij voor de Dieren gaat alles op alles zetten om het verbod zo snel mogelijk te realiseren en konijnenkooien voorgoed uit Europa te verbannen.”

Momenteel bestaan er geen specifieke welzijnsregels voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie. 99% van de dieren wordt in krappe, zeer dieronvriendelijke kooien gehouden. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Vandaag hebben we de eerste, zeer belangrijke stap gezet naar beter welzijn voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie. Het is hoopvol dat Brussel luistert naar de stem van zovele Europeanen die beter dierenwelzijn in de veehouderij willen. Wij blijven doorgaan tot de dieren daadwerkelijk beschermd worden.”

Vorig jaar overhandigde CIWF aan voorzitter van de EU Landbouwraad Van Dam ruim 600.000 handtekeningen voor een einde aan konijnenkooien in de vee-industrie. In de aanloop naar de stemming stuurden honderden Europese kinderen tekeningen naar de betrokken Europarlementariërs. De ontroerende tekeningen toonden hoe de kinderen vinden dat konijnen zouden moeten leven. Ook stuurden ruim 88.000 CIWF supporters uit heel Europa een e-mail naar de politici met de vraag voor het rapport te stemmen.

Welzijn in de konijnenindustrie
De huisvesting van de ruim 300 miljoen1 konijnen is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan.2 CIWF bracht de afgelopen jaren de erbarmelijke omstandigheden in de openbaarheid via meerdere undercoveronderzoeken bij konijnenhouderijen in heel Europa.

Nederlandse konijnenindustrie
Ook in Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt. Dit gebeurt in verrijkte kooien en in parksystemen, waarbij konijnen in groepen leven. In België werd dit systeem per 1 januari 2016 verplicht. Recent besloten bijna alle Nederlandse supermarktketens geen vlees van kooikonijnen meer te verkopen in verband met dierenleed.

Persbericht Compassion in World Farming (CIWF)