In de provincie Ávila, gelegen in Castilië en León (Spanje), ontstond afgelopen weekend een natuurbrand. Het vuur verspreidde zich razendsnel nadat zaterdagavond een vluchtend, brandend wild zwijn de weg overstak naar een nabijgelegen natuurgebied. Binnen enkele uren waren duizenden hectaren Spaans bos verwoest.

Zwijn in vlammen steekt hectaren Spaans bos in brand
Zwijn in vlammen steekt hectaren Spaans bos in brand  | Foto (Navalcruz, Spanje): screenshot video Talking2u News/YouTube

Huisdieren, vee en wild lopen gedesoriënteerd, uitgeput en in angst door de gemeenten van Navalacruz en Cepeda in de provincie Ávila in Spanje. Boeren vragen om hulp voor het veiligstellen van hun dieren en de verbrande voedselvoorraad van hooi en stro aan te vullen. Momenteel gaat het om meer dan twaalfduizend hectare land dat verloren is gegaan en het is hiermee in Spanje tot nu toe de grootste brand van het jaar.
.

Aanrijdingen

Honden, katten, vee en wild sloegen door de vlammen op de vlucht. Velen zijn tijdens de vluchtroute per ongeluk aangereden door het wegverkeer. Hulpdiensten vragen daarom aan automobilisten om rustig door de aangetaste gebieden te rijden.
.

Wild verbrand

Wilde bosdieren zoals kleine zoogdieren, amfibieën, reptielen en vogels zijn dubbel slachtoffer van de natuurbranden. Niet allen zijn in staat geweest op tijd te vluchten en zijn op tragische wijze levend verbrand of gestikt. De gewonde dieren of dieren die op tijd zijn ontsnapt aan het vuur, zullen terugkeren naar een zwaar beschadigd, geheel of gedeeltelijk afgebrand bos. Beschutting en voedsel zullen bij blijvende droogte niet snel herstellen. Vanwege deze omstandigheden wordt de voortplanting van dieren ook negatief beïnvloed.
.

Voer vernietigd

Boeren hebben hun vee overgebracht naar omliggende gemeenten. Veel hooi en stro is vernietigd door de branden, waardoor er een voedseltekort is ontstaan voor de landbouwdieren. Online vragen de veehouders donaties om hun vee te kunnen voeren.

Bronnen:

Dierlijke slachtoffers bosbranden mogen in Turkije niet worden geëuthanaseerd

©AnimalsToday.nl Jennie Cools