Londen krijgt een tijdelijke uilenbar in de wijk Soho. Van 19 tot en met 25 maart kan men een coctail drinken in het gezelschap van deze gevederde nachtdieren onder het motto ‘Coctails and Creatures’. Een absurd idee dat vanzelfsprekend op veel weerstand kan rekenen.

uilenbar
Kerkuil | © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

In Tokyo, Japan, bestond het al en nu wil Londen niet achterblijven: bezoekers van de tijdelijke bar ‘Annie the Owl’ in het West End kunnen eind maart een drankje drinken in het gezelschap van uilen en met ze op de foto gaan als souvenir.

De openingstijden van de bar zijn van 20.30 – 02.00 uur: al die tijd worden de zes uilen in een zeer onnatuurlijke omgeving blootgesteld aan muziek, met een grote groep mensen om zich heen. Per avond mogen drie groepen naar binnen: bezoekers die zijn uitgeloot betalen 20 pond voor een tijdsspanne van twee uur, waarna ze afwisselen met de volgende groep. Een stressvolle situatie voor de uilen. De organisatoren zien dit anders, zo staat in hun verklaring onder meer:

“De organisatoren van Annie the Owl benadrukken dat tijdens de openingstijden van het zittende evenement, er alles aan wordt gedaan om het welzijn van de uilen te waarborgen. De organisatoren zorgen ervoor dat het geluid en de achtergrondmuziek tot een minimum worden beperkt en elke uil zal op elk moment slechts zo’n 10-12 mensen om zich heen hebben.”

Ironisch genoeg zegt men met de opbrengsten uilenopvangcentra te zullen ondersteunen, zoals het Barn Owl Centre. Dit blijkt niet geheel juist te zijn: volgens het Barn Owl Centre is de uilenopvang hier niet bij betrokken en heeft de organisatie van Annie the Owl nog maar begin vorige de week contact gezocht over het doneren van geld, in eerste instantie zonder te zeggen op welke manier dit zou worden verkregen.

Vincent Jones van het Barn Owl Centre:

“Natuurlijk hebben we fondsen enorm hard nodig, dus in eerste instantie was ik blij verrast toen er sprake was van een donatie. Maar ik zag in, net als ieder ander die professioneel met vogels werkt, dat deze situatie niet in het belang van de vogels is. De organisator verliest hiermee het dierenwelzijn uit het oog. Ik ben 100% tegen het uilencafé en als we een cheque krijgen van de organisator zal ik deze voor een camera verscheuren.”

Dierenwelzijnsorganisatie Born Free Foundation is niet te spreken over de plannen voor de tijdelijke uilenbar. Adam Robert:

“Een wild dier blootstellen aan het geluid en de overlast van een nachtclub is volslagen onverantwoordelijk. Met deze stunt worden dieren uitgebuit en in hun welzijn aangetast, terwijl een dubieuze vorm van entertainment wordt gepromoot.”

De Britse vogelbescherming RSPB geeft ook aan er geen voorstander van te zijn dat uilen op deze manier worden gebruikt om geld in te zamelen, en ziet liever dat mensen met belangstelling voor deze prachtige dieren ze in het wild bekijken.

Hoewel ruim 60.000 mensen zich zouden hebben ingeschreven voor de week dat de uilenbar in Londen geopend is, wordt de organisatie ook overspoeld door reacties van mensen die van mening zijn dat het evenement een slecht idee is. Iedereen die ook tegen de uilenbar wil ageren kan deze petitie tekenen.

Als gevolg van de petitie heeft de organisatie afgelopen weekend besloten geen alcoholische dranken te serveren.

Bronnen: Now Here This, Gloucester Citizen, Metro, Annie the Owl ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde