VIER VOETERS bouwt opvangcentrum voor voormalige vechtberen

Berengevechten zijn al bijna 15 jaar verboden in de Oekraïne, maar nog steeds worden tientallen beren gebruikt en mishandeld voor berengevechten. Bij deze gevechten worden gedurende meerdere uren twee of drie honden losgelaten bij een geketende beer. De beer is daarbij geketend en kan zich nauwelijks verdedigen. De bouw van een VIER VOETERS opvangcentrum in de buurt van Lviv biedt de overheid een mogelijkheid om deze dieren te redden en een nieuw thuis te geven in een natuurlijke leefomgeving die aan al hun levensbehoeften voldoet.

vechtberen
Berengevecht | © VIER VOETERS

De plannen voor het opvangcentrum zijn deze week gepresenteerd door het Oekraïense Ministerie van milieu, de gemeente Yavoriv en vertegenwoordigers van VIER VOETERS. Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS:

“De meeste mensen in de Oekraïne hebben geen idee van de welzijnsproblemen waar de vechtberen mee te maken hebben. Samen met de overheid willen we hier verandering in brengen. Wanneer mensen beseffen hoe wreed deze ‘traditie’ is voor de beren komt er hopelijk een eind aan.”

Naast publieksvoorlichting zet VIER VOETERS zich in voor verbetering van de reeds bestaande wetten en striktere handhaving. De bouw van een opvangcentrum in de buurt van Lviv speelt daarbij een belangrijke rol. Bruine beren zijn een beschermde soort in de Oekraïne en zonder vergunning mogen deze dieren niet gehouden worden. De jacht op beren is ook niet toegestaan. Toch zal pas echt een verbetering van hun situatie optreden wanneer de overheid besluit meer controles uit te voeren, en hogere boetes en strengere straffen uit te delen aan degenen die beren mishandelen of illegaal verhandelen.

De recente conflicten in de Oekraïne hebben de onderhandelingen vertraagd, maar nu is besloten om een geschikt stuk land van 12 hectare in de buurt van de stad Lviv ter beschikking te stellen aan VIER VOETERS voor de bouw van het opvangcentrum. Het nieuwe centrum wordt gebouwd met steun van Royal Canin. Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland:

“Niet alleen zal het opvangcentrum in het UNESCO reservaat Roztochya een passend thuis bieden aan de geredde beren; het zal ook de regio verder helpen doordat het project werkgelegenheid biedt en de regio interessanter maakt voor toeristen.”

VIER VOETERS heeft inmiddels vele beren gered uit dieronterende leefomstandigheden. Hoe belangrijk dit nieuwe opvangcentrum is, wordt duidelijk in deze video. Waarschuwing, schokkende beelden: 

Persbericht VIER VOETERS


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.