Dankzij de goede zorgen van een dierenliefhebber en vakkundige verpleging door een dierenopvang- en rehabilitatiecentrum in Virgina (VS) kan een gewonde raaf weer vliegen. De vogel kreeg daarvoor zelfs een veertransplantatie!

veertransplantatie
Vrij! | Foto: screenshot video

De raaf werd vorig jaar voor het eerst gezien door Maureen Bergin in Henrico County. De vogel bevond zich in een parkeergarage en kon niet langer vliegen omdat zij een hoeveelheid veren miste. Haar partner bracht zijn vrouwtje voedsel, omdat zij dat niet meer zelf bij elkaar kon scharrelen. Ook Bergin gaf lekkere hapjes aan het ravenvrouwtje, en kreeg langzaam maar zeker contact met haar:

“Als ik voor haar zong gaf ze me antwoord met kakelende geluidjes. Zolang ik haar niet recht in de ogen keek bleef ze op die manier tegen me ‘praten’.”

Al die tijd probeerde Bergin het vertrouwen van de vogel te wekken om haar in een kooi te krijgen en naar de vogelopvang te brengen, maar dit wilde niet zomaar lukken.

Veertransplantatie
Raven zijn buitengewoon intelligente vogels en zeldzaam in Henrico County. Toen men ontdekte om wat voor vogelsoort het ging werd besloten tot een reddingsactie.  Op dat moment was het echter al 2 maanden verder en de toestand van de vogel ging snel achteruit. De raaf kwam terecht bij het Wildlife Center of Virginia, waar sinds het jaar 2000 slechts 10 raven waren opgevangen. Hoewel na verloop van tijd een klein deel van de veren van de ravendame weer aangroeide was dat toch onvoldoende en werd besloten tot een veertransplantatie. In haar rechtervleugel kreeg zij 6 nieuwe slagpennen en 1 in de linker. De donorveren waren afkomstig van collega-opvangcentra.

De operatie bleek gelukkig succesvol, en zoals het hoort werd de raaf in november 2014 weer vrijgelaten. Dit gedenkwaardige moment is te zien in de onderstaande video. Een mooi moment om het weekend mee in te luiden:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.