Karen’s blog – De horror-hondenhandel

Omroep Brabant presenteerde deze week de schokkende resultaten van een grootscheeps onderzoek naar malafide hondenhandel. De provincie Noord-Brabant blijkt de spil te zijn in een netwerk van schimmige handelaren en maffia-achtige praktijken met veel te jonge, ernstig verwaarloosde en zieke puppy’s als inzet. Omroep Brabant sprak voor hun onderzoek met verschillende partijen, waaronder gedupeerden en dierenartsen.

horror-hondenhandel

Foto: Pixabay

Uit de verschillende gesprekken blijkt dat hondjes bedoeld voor Nederland en België grootschalig worden gefokt op puppyfarms/puppymills in vooral Oost-Europa en onder erbarmelijke omstandigheden de eerste weken van hun leven moeten door brengen. Daarna gaan ze met honderden tegelijk op transport, veel te jong, weg van hun moeder. Met vrachtwagens en busjes worden zo onder andere naar Brabant gebracht. Omdat de reis voor deze jonge dieren zo ontzettend zwaar is overlijden er regelmatig puppy’s door stress, honger en/of uitputting. Eenmaal in Nederland wordt er geknoeid met paspoorten en entingen om ze vervolgens te kunnen verkopen als in Nederland geboren hondjes aan vaak nietsvermoedende baasjes met alle ellende van dien.

Ondertussen verblijven de moederhonden in kleine, vieze kooien, op de farms en moeten nestje na nestje werpen. Wanneer de ‘productie’ stagneert of om wat voor reden niet langer voldoet, worden ze zonder pardon afgemaakt en dat gebeurt alles behalve humaan. Berichtgeving uit België laat ook alarmerende signalen horen over uitgevoerde keizersneden, zonder verdoving. De handelaren zijn meedogenloos. Zij willen geld verdienen, al het andere is compleet niet relevant en dat dieren lijden oninteressant.

Niet de eerste keer
Het is overigens niet de eerste keer dat deze praktijken onder de aandacht worden gebracht. Juni vorig jaar werd al duidelijk dat de malafide hondenhandel in Nederland en België (en de rest van Europa) floreert als nooit tevoren, omdat de vraag naar puppy’s blijft stijgen. Advertenties op onder andere Markplaats.nl beweren dat de pups ‘liefdevol’ of ‘in een huiselijke omgeving’ zijn grootgebracht. De waarheid is er één die het daglicht vaak niet verdraagt. De diertjes komen van massale fokkerijen in Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Valse papieren wissen al die sporen uit en eventuele ziekten of gebreken worden natuurlijk verzwegen.

Sinds 1 april 2013 is het verplicht dat alle ‘nieuwe’ honden in Nederland, dus honden geboren of ingevoerd na die datum, worden gechipt en geregistreerd. Ruim een jaar na dato en in het licht van de toenemende illegale hondenhandel is de vraag hoe goed deze regelgeving überhaupt wordt nageleefd en hoe de controle daarop verloopt. Onderzoek laat zien dat het met de open grenzen binnen Europa kinderlijk eenvoudig is om pups te voorzien van een microchip en een (vals) EU-paspoort. De wetgeving inzake hondenhandel is in Nederland op bepaalde punten zwakker dan bijvoorbeeld in Duitsland en zelfs België. Nederland speelt dan ook een sleutelrol in de distributie van de dieren. Oost-Europese hondenpaspoorten worden weggegooid en vervangen door Nederlandse, waardoor de honden zo verkocht kunnen worden. Per jaar gaat het om honderdduizend hondjes die via dit illegale circuit op de markt terechtkomen.

Directeur van de Hondenbescherming Ineke van Herwijnen:

“De puppy’s worden voor gemiddeld tweehonderd euro verkocht, dus dat is een enorme winst voor handelaren en broodfokkers.”

Volgens Herwijnen concentreert de handel zich in Limburgse en Noord-Brabantse grensgebieden. Sinds het afschaffen van de grenscontroles is er geen enkel toezicht meer op de import en hebben handelaren vrij spel.

Ronald Penris van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID):

“Ik neem aan dat die busjes uit het Oostblok nog steeds komen. Maar wij hebben de mankracht niet om de grens constant te bewaken.”

NVWA
De NVWA is dé verantwoordelijke instantie met betrekking tot het aanpakken van de malafide hondenhandel. Omdat het een groot en grensoverschrijdend probleem is en was, werd de samenwerking gezocht met de dierenpolitie vanuit het expertisecentrum dierenwelzijn (EDW) van het NVWA.  Zo werden eind vorig jaar nog succesvol drie mannen aangehouden verdacht van illegale hondenhandel. Er werden bij hen tien puppy’s aangetroffen en in beslag genomen. Ook werden illegale medicijnen en valse paspoorten aangetroffen.

Inmiddels is dat EDW opgeheven. Zag het er vorig jaar uit alsof er voortvarend te werk zou worden gegaan, nu is het weer terug bij af.

Dierenpolitie
Vanuit de dierenpolitie klinken ondertussen ook verontrustende berichten want daar wordt het takenpakket alleen maar verder uitgekleed.

Daarbij is de educatie voor ‘dierenpolitie’ 10 opleidingsdagen. Dan wordt vooral ingegaan op hoe de wet in elkaar zit en wat de bevoegdheden zijn van de dierenpolitie. Heel belangrijk natuurlijk maar educatie over dieren en dierenwelzijn zelf is er nauwelijks.

Dit alles overigens terwijl meldingen met betrekking tot dierenleed gigantisch zijn toegenomen.

Wetgeving
Dan de wetgeving. Ook daar zou veel meer slagkracht achter moeten. In de praktijk komt het vaak voor dat mensen niet strafrechtelijk vervolgd worden en er dus ook geen houdverbod op gelegd kan worden. Een houdverbod is namelijk geen zelfstandige maatregel en kan niet zonder strafrechtelijke vervolging worden opgelegd. Zo is de handel natuurlijk snel weer hervat.

Er zou dus om te beginnen een wetswijziging moeten komen dat een houdverbod als zelfstandige maatregel invoert. Dat zal niet alleen de handel doen stoppen maar ook dierenwelzijn in het algemeen verbeteren. Daarbij is het een enorme kostenbesparing.

Het steeds maar weer in beslag- of in bewaring nemen van dieren is een enorme kostenpost. Tevens zetten deze acties weinig zoden aan de dijk, mensen van wie dieren in beslag zijn genomen nemen daarna gewoon weer nieuwe dieren.

Een zogenaamde educatieve maatregel is verder ook niet vastgelegd in de wet. Zo worden mensen die zijn veroordeeld voor drankmisbruik in het verkeer een celstraf of boete opgelegd, maar wat ook kan is dat zij een cursus gaan doen die ze zelf betalen. Dit om nooit meer in herhaling te vervallen. Dat zou voor zaken met betrekking tot dierenleed ook mogelijk moeten worden.

Faciliteren van handel
Tot slot zouden sites als Marktplaats.nl het handelen in dieren aan banden moeten leggen. Ook bij de redactie van Piepvandaag.nl krijgen we regelmatig mails van mensen die een hondje hebben gekocht via Marktplaats.nl dat uiteindelijk doodziek blijkt te zijn.

Wat te denken van deze getuigenverklaring:

“Wij hadden totaal geen ervaring met het kopen van een pup. Toen we zagen dat deze man al jaren actief was op Marktplaats, vertrouwden we hem. Nu zitten we met een ziek hondje uit Hongarije, met onder andere oogontsteking, longontsteking, hoge koorts en vernauwde luchtwegen. Hij is ernstig afgezwakt door alle nare medische behandelingen. Achteraf sla je jezelf voor je kop.”

Het zijn verhalen als deze die duidelijk maken wat een verdriet en leed deze harteloze handelaren aanrichten. Het is hoog tijd dat daar iets aan wordt gedaan. Tot die tijd is denk ik het beste advies… Koop niet zomaar een puppy via Marktplaats.nl of Facebook. Geef deze handelaren geen markt, hoe hard dat ook klinkt! Ga langs bij een asiel, daar zitten duizenden lieve honden met smart te wachten op een tweede kans.

©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. frans van dorp zegt:

  Prachtig hoor al die verhalen, maar dit is een beetje, het paard achter de wagen spannen.Ik ben jaren terug nestcontroleur geweest bij een rasver.Vanwege de relaties die ik opbouwde met fokkers kreeg ik bij hoge uitzondering, inzage hoe het kan gaan bij de z.g.naamde hondjes van de boerderij.In een schuur, allemaal hokken teven en 1 reu van ongeveer het zelfde uiterlijk, in zo,n hok. In het midden een pad, links 10 hokken en rechts 10 hokken, in elk hok 4 a5 teven.Nesten en pups in een gat in de grond,dat is nog niet het schokkende, de fokker gooit een kruiwagen vol met bix[koeienvoer], een schop en een riek.Gaat met de kruiwagen de schuur in, gooit met de schop de brokken in de hokken.Als de kruiwagen leeg is, komt de riek tevoorschijn, waar voor dient de riek? nu simpel om de dode pups eruit te pikken.De mensen die een pupje wilde kopen werden in de keuken ontvangen, en de fokker haalden even een paar leuke hondjes te voorschijn, en men kon ze bewonderen in de tuin.Zulk soort mensen verkopen op deze wijze zo maar honderd pups per jaar, winst per pup minimaal 150 tot 200 euro=100x 150=15.000 per jaar,belasting vrij.Is in 4 jaar tijd 60.000 euro= om de 4 jaar een nieuwe Mercedes,en geen enkele controle van welke instantie dan ook, en dan vinden we het gek dat ze in het Oost Blok ze het hebben afgekeken, maar alleen deze vermeerderaars de schuld geven is naief, want wij het publiek houd deze misstanden zelf in stand.Nu stellen mensen koop een hond via een rasver,nu dat gaat ook niet altijd goed want teveel rassen worden kapot gefokt, want teveel en te dikwijls maken fokkers ook in rasver,.de dienst uit, en worden erfelijke afwijkingen in de doofpot gestopt en ontkent want dat is niet goed voor de verkoop.Zo is mij bekend dat een hond die voor de fok in eerste instantie was bestemd, is verkocht door een rashondenfokker met epilepsie.Overal waar geld een rol speelt en geen CONTROLE is de hond en en consument een slachtoffer, met de hond heb ik aversie, maar met de mensen niet want , ondanks alle waarschuwingen trappen we weer erin.

  • Ben het hier helemaal met jou eens. Ken ook Nederlandse fokkers die, wat mij betreft, persoonlijk het daglicht niet waard zijn. Maar het art. gaat in eerste instantie over die fijne Oostblokkers. Natuurlijk veel en veel beter zowel deze groep als ook de malafide Nederlandse fokkers aan te pakken.

 2. 3 jaar geleden was ik op zoek naar 2 bouvier pups. Bouvier club, bouvier opvang, fokkerslijst doorgespit enz. enz. Heeft tijden geduurd voordat ik er twee uit hetzelfde nest heb kunnen vinden. Kortom heel veel gebeld, heel veel mensen gesproken maar bovenal heel veel geleerd.

  Puppy’s worden in de Oostblok landen niet, zoals omroep Brabant zegt (trouwens goeie reportage) nu met 15 week bij de moeder weggehaald maar bij vijf. Wanneer er bij vervoer b.v. 10 in een kist zitten gaan er gemiddeld 4 tot 5 op de 10 onderweg al dood. De moederdieren zijn broedmachines, wanneer het aantal puppy’s per worp volgens die fokkers te laag wordt, ophangen en afmaken.

  Alle ellende die mij intussen was verteld, werd steeds kwader dus Dierenbescherming gebeld. Ik zeg niet dat ze geen goed werk doen maar is vaak een ambtelijke regeltjes machine. Volgens hen maakt de wetgeving het voor hen erg moeilijk om echt door te pakken. Kan zijn maar doe er dan wat aan, ga meer lobbyen, zit regelmatiger in de Den Haag, harder vechten en kortere lijnen is de enige optie. Minder geld aan reclame en meer mensen ook een extra optie.
  Op mijn vraag waarom er niet meer net na de, alleen op papier, bestaande grensovergangen wordt gecontroleerd was het antwoord: mevrouw, zeer gevaarlijk, allemaal pure maffia en erg bedreigend.

  Er zal meer gecontroleerd moeten worden, er moet een veel betere en vooral kortere regeltjes wetgeving komen en Dijksma moet harder aan haar stutten gaan trekken.

  Ga niet voor de koopjes maar in plaats daarvan naar het asiel. Zitten fantastisch dieren die dit verdienen. En wanneer men dat niet wil gewoon langer sparen en uitsluitend dieren welke geregistreerd via de Raad van Beheer, dus met stamboom. Een stamboom is voor mij persoonlijk niet belangrijk, fok niet, ga niet naar keuringen maar geeft in elke geval een stuk zekerheid. Vraag hoe dan ook altijd naar de moeder en laat u niet met een kluitje het riet insturen.

  Waarom in Nederland geen Honden Brigade of Dierenbrigade met potige mensen die daadwerkelijk eens echt aan de slag gaan? Aan de Dierenpolitie hebben we weinig tot niets, die paar uur per week zet geen zoden aan de dijk.

 3. Joyce van Riessen zegt:

  Deze berichten zoveel mogelijk in de publiciteit brengen zodat mensen weten geen dieren op Marktplaats of andere foute sites te kopen.

 4. Angélique Bornet zegt:

  Het is de hoogste tijd om een strenge wet te maken waarin het broodfokken als een wetsovertreding
  wordt opgenomen, zodat er flinke straffen kunnen worden gegeven. Het is te schandalig voor woorden dat er geld wordt verdiend doormiddel van het uitbuiten van dieren. Het is een groot schandaal dat er in een Nederland en in de EU geld wordt verdiend door andere levende en weerloze
  wezentjes uit te buiten. Het is een groot schandaal dat de dieren, de allerzwaksten in onze samenleving worden misbruikt en worden uitgebuit.
  DIEREN HEBBEN GEEN STEM….MAAR WIJ WEL…. IK STEM……
  PARTIJ VOOR DE DIEREN !

  • jose flipsen zegt:

   Hier ben ik het helemaal mee met A ngelique eens is te zot voor woorden dat dat daar nog over gediscusseerd moet worden al jaren …onbegrijpelijk dat zoiets kan plaatsvinden nog steeds.
   Ik heb zoiets van AKTIEIEIEIEIE …nu vandaag nog en niet morgen of overmorgen . Jammer genoeg draait het allemaal om geld!

 5. Jacqueline zegt:

  Ik ben het eens met Conny, als niemand een puppy koopt van dit soort handelaren en gewoon hun hart volgen en bij het dierenasiel een hond halen is dit probleem opgelost. Helaas willen veel mensen een “perfecte” pup(juiste kleur, grootte etc) en liefst zo snel mogelijk zonder erop te wachten en dan krijg je dit dus. ik heb ook een hond met 3 pootjes en verre van perfect, maar voor mij de beste hond die er is!

 6. Onze eerste hond was 30 jaar geleden een golden retriever, ze was super! Het geld waard!
  Daarna een hondje gevonden in een telefooncel in Frankrijk en nu een hondje met 3 pootjes, zij heeft 5 dagen in een vossenklem in Frankrijk vastgezeten.
  Kortom: neem een hondje dat op je pad komt of een uit een asiel, ze zijn zo ongelooflijk dankbaar,
  een vriendje voor het leven!

 7. Die hondenhandel uit de Oostbloklanden zou snel een einde kunnen hebben als je een puppy koopt moet je eisen dat je de moeder van de puppy kunt zien.
  Als de puppy uit het Oostblokland komt kun je die niet zien.
  Blijf op je strepen staan en laat je niet met kletspraatjes ompraten.

 8. Yvonne zegt:

  Dit stopt zolang er geen vraag meer is m.a.w. als mensen geen hondjes meer kopen van deze broodfokkers maar van een goede fokker die wel iets meer vraagt voor een hond. Of haal een hond uit een asiel dan ben je ook verzekerd van een gezond beestje bovendien zitten de asiels vol met honden (en katten) die met smart op een baas wachten.

 9. Truus Maessen zegt:

  Wanneer wordt hier eindelijk iets aan gedaan, geld verdienen over de rug van arme dieren die in hokken zitten en het daglicht niet te zien krijgen, alleen maar puppy’s produceren, teefjes en dekreutjes hebben zeer slecht leven en als ze niet meer goed voor de fok zijn worden ze vermoord!!!
  Dit mag toch niet meer gebeuren, doe daar eindelijk iets aan!!!

 10. Dit gaat steeds maar door een Door. Wanneer kan hier nou is een keer echt iets aan gedaan worden. Arme diertjes

 11. Doe hier wat aan! Schandalig!

 12. eline van willegen zegt:

  hier moet iets aan gedaan worden, vind dit vreselijk!!